המונח "עבודה" נתפס לרוב כמאמץ מעייף למען מטרה גבוהה שמחייבת אותנו לצאת מעצמנו ולהתגייס.
אז זהו, שלא. מסתבר שהצלחה מתחילה דווקא כשאני מנצל את המתנות שהעניק לי בורא עולם ועובד במקומות בהם אני טוב באופן טבעי, ללא טרחה מיוחדת וללא מאמץ מתיש.
אחד מעקרונות הניהול המודרני הוא "לעבוד עם מה שיש". המנהל המצליח יודע לנצל את המקסימום מההון האנושי הקיים. מנהל טוב מכיר את תכונות כל עובד ופועל במפעל ודואג שיתעסק בתחום העולה בקנה אחד עם יכולותיו וכישרונותיו. כך גדלים סיכוייו של המפעל לשגשג.
העיקרון שאומר שאינך צריך לצאת מעצמך ולרכוש יכולות ומיומנויות הזרות לך כדי להצליח, נכון לא רק ברמת התוצאה אלא גם מבחינה רוחנית ונפשית. בתורה כבר נאמר: "לֹא בַשָּׁמַיִם הִוא לֵאמֹר, מִי יַעֲלֶה לָּנוּ הַשָּׁמַיְמָה… כִּי קָרוֹב אֵלֶיךָ הַדָּבָר מְאֹד, בְּפִיךָ וּבִלְבָבְךָ לַעֲשֹׂתוֹ". הקדוש ברוך הוא ברחמיו נתן לכל אחד את כלי העבודה שלו ואת התחום השייך אליו בנפשו ובטבעו הפנימי. אדם שיעבוד עם כישרונותיו שלו, לא רק שיהיה אפקטיבי ומצליח הרבה יותר בטווח הארוך, אלא יהיה גם מאושר, מסופק ועם תחושה שהוא מתואם עם הייעוד והשליחות המדויקים לו.
עד כמה שיישמע הדבר מוזר, רובנו לא יודעים במדויק את מדרג יכולותינו. בדורנו, דור הבחירה והחופש, ישנה תופעה ניכרת של החלפה בלתי פוסקת של משרות ועבודות. מחקרים מראים שבממוצע סטטיסטי כל עובד כיום מחליף עבודה בכל עשור. אחת העבודות הראשונות שכל מאמן עושה עם מאומן היא לאתר יחד אתו מהם יכולותיו, מהם הדברים שהוא אוהב ועושה טוב, ולאחר מכן בתהליך עדין ומדויק לבחון באיזו מידה הוא פועל באזור כישרונותיו ואם לא – מה עליו לעשות כדי שזה יקרה. ברוב המקרים אין צורך במעבר עבודה או שינוי תחום אלא בהכנסת אלמנטים מתחום האהוב עליו. ככל שהמאמן מקצועי יותר – כך יוכל לאבחן ביתר דיוק את סגולת הנפש המדויקת של זולתו, ולסייע לו להצליח ולשמוח בחלקו שלו.
אוהד בא אלי מתוסכל. כבר שנה שהוא מובטל. בעברו הוא למד חינוך, אך סבל מבעיות משמעת בכיתה. כשהעמקנו ראינו שתכונתו הראשונה במעלה היא רגישות, ועז רצונו לתרום לעולם רגישות. בסוף התהליך הוא היה ממוקד מטרה: רצונו לשלב חינוך פרטני עם טיפול. הוא התקבל כמחנך בכיתה קטנה של חינוך מיוחד ובמקביל החל ללמוד מקצוע טיפולי.
אז מה עושים תכל'ס?
תרגיל "איבחון עצמי ראשוני": בסוף כל יום פעילות, שב עם עצמך וערוך טבלה. בעמודה הראשונה רשום חמש הצלחות מרכזיות שלך (גם הקטנות ביותר) ביום החולף, בעמודה השמאלית רשום מהן התכונות/היכולות/החוזקות שיש לך באופן טבעי ושגרמו את ההצלחה. כעבור שבוע התבונן ברשימה. חמש התכונות החוזרות על עצמן בהקשרים שונים הן תכונותיך. בדוק באיזו מידה אתה משתמש בהן בחייך ובעבודתך.