החלטתי לנסות לענות על השאלה הזו כבר לפני הרבה זמן. בדרך כלל אני כותבת בזרימה ופשוט לי, אבל סביב הגשמת חלומות מצאתי את עצמי אבודה. כותבת ומוחקת, ניגשת לכתוב ו…חולמת, מנסה שוב ונתקעת. לא יוצאת לי מילה. מתוסכלת וחושבת לזנוח את הנושא. עד שפתאום קלטתי שזה לא במקרה, הרי זה בדיוק עצם העניין! חלומות הם דבר מרתק ומחייה אך ברגע האמת הם טכניים, סיזיפיים, לא זורמים ואם לא מתנהלים איתם נכון הם עלולים להתבלגן וגם לייאש.
מה זה חלום בעצם?
אני מתייחסת לחלום כאל יעד שאותו תרצו לכבוש,
זה יכול להיות אידיאל, חזון, הרגל שאתם רוצים לדבוק בו או לחילופין הרגל שתרצו להיפטר ממנו, הלכה שתרצו להתחזק בה, פרוייקט שאתם רוצים להקים, הצעה לשינוי חוק (לא. אני לא צוחקת) ועוד. זה יכול להיות משהו פרטי אישי למען עצמכם, זה יכול להיות משהו כיתתי, עירוני או למען החברה כולה… כל דבר. כל דבר, מכל סיבה שהיא, שאותו תרצו להגשים. שונים ומגוונים החלומות שלכם יכולים להיות ואני ממליצה לכל אחד מכם לאחוז לפחות באחד… אם אין לכם עדיין, חפשו. ואל תנוחו עד שלא תמצאו. למה? כי כאשר אתם נאבקים על חלום שחשוב לכם, אתם בעצם מתרגלים ראייה של חיפוש הדברים שחשובים לכם לשנות, אתם מעניקים לעצמכם חוויה משמעותית של עשייה וסיפוק מעצם הדרך, אתם מותחים את גבולות הנוחות שלכם, ובכך מאפשרים לעצמכם מרחב גדול יותר לצמוח… בקיצור אתם חיים את חייכם שלכם אבל עם מעוף.
מה מעכב אותנו מלהגשים?
אחד הדברים שמעכבים את כולנו מלפרוץ דרך הוא הפחד מכישלון. פחד זה תמיד יהיה קיים במידה מסויימת, אך אחד הדברים שעוזרים הם לזכור שאתם בסך הכל שליחים של ה' יתברך. ההבנה שגם ההצלחה וגם הכישלון הם ממנו יתברך, מפחיתה את הפחד ומגבירה אמונה… יש גם לשים לב האם אנו אובייקטיביים לגבי הכישלון שלנו,
הרבה פעמים דווקא עם עצמנו אנחנו הכי קשוחים, אם אין לנו מאה אחוז הצלחה במה שכיוונו אליו, אנחנו זורקים את כל העבודה שעשינו בהינף יד ומתמלאים בתחושה של כישלון, גם כשממש לא נכשלנו בתמונה הכללית… על כן, אני מציעה להגדיר את המונחים "כישלון" ו"הצלחה" מחדש, בצורה גמישה ובעלת פרופורציה… בנוסף, תמיד תזכרו: מחד, אתם יכולים לשנות את העולם, מאידך – העולם לא נשען על כתפיכם.
אז מה כן? כמה טיפים
תחילה, חפשו חלום אחד, את החלום המתאים עבורכם לפעולה, איך בוחרים? איפה שהנפש שלכם רוגשת ביותר, חיה. אם תהיו קשובים לעצמכם תופתעו לגלות שלפעמים החלום בוחר אתכם ולא אתם אותו. טפחו את החלום, דברו עליו, חִשבו אותו, האמינו בו, דמיינו… אלו בלבד יוצרים כוח דוחף לעשייה.
הבינו לקראת מה אתם נכנסים, להגשים חלום דורש עמל, עקביות ואמונה, תיאום ציפיות יקרב אתכם אל עבר ההגשמה.
מצד אחד תעופו על עצמכם, מצד שני היו עם יד על הדופק בצעדיכם. כלומר: בדמיון, בחזון, "תעופו על עצמכם" ללא כל סינון, חִלמו הכי רחוק שאתם יכולים. אך כאשר אתם מורידים אותו לכלל מעשה, חִשבו בצורה מדודה ומדוייקת מה הצעדים אשר אתם יכולים לצעוד אותם כרגע במציאות החיים שלכם, במסגרת הזמן שלכם והיכולות שלכם. הרבה פעמים כאשר אנחנו מעמיסים על עצמנו יותר מדי, אנחנו לא מצליחים להיות עקביים ומהר מאוד פורשים לגמרי. זה עלול ליצור תסכול גדול והזנחה של החלום.
לא כל הכלים שמניתי מתאימים לכל אחד, אנחנו שונים ומגוונים, וכן חלומותינו ודרכי הפעולה שלנו. הכלים שנתתי הם אלו שעוזרים לי, ומגוון כלים נוסף אותם תגלו בעצמכם במהלך הדרך.
מתי להתחיל?
זו אולי השאלה החשובה ביותר, והתשובה היא עכשיו. כל רעיון שעולה בדעתכם, רשמו אותו על דף. התחילו בקטן, אבל התחילו. זה לא שטויות מה שעובר לכם בראש, אתם לא "חיים בסרט", זה לא נאיבי, זו אמת שנקייה מפחדים ועכבות. עכשיו זה זמן אידיאלי בשבילכם להתמסר לחלומות שלכם, במשך השנים נערמים כיסויים על כיסויים על הנפש (אתם עוד לא מבינים, ושִמחו על כך) שמונעים מהחזון לנצוץ בצורה כה חדה ומשכנעת. עוד עשר שנים תתכהו, ויהיה הרבה יותר קשה. האמינו לי, מבחינתי צריך להיות לכם טור קבוע, לא במגזין לנוער אלא מגזין למבוגרים, שתייצגו בבהירות את הקול שכולנו מנסים למצוא.
הקול שלכם צריך להישמע. חלומותיכם ראויים להתגשם. אין אף אחד בעולם שיכול לעמוד מולכם. אם רק תאמינו.
שחר חווה נגה, היא מחנכת באולפנת צביה בני ברק