למה כולם כבדים?!
כנמר או כנשר
// הרב שאול יורוביץ'

למרות הציווי לשמוח בכל עת ולמרות ריבוי האזהרות נגד העצבות והכבדות, בפועל הכבדות נפוצה מאוד בין עובדי ה'. נהוג לקרוא ליהודי שומר תורה ומצוות 'יהודי ירא שמים' וציבורים מסוימים של שומרי מצוות אף מכנים את עצמם 'חרדים' לדבר ה'. יראה היא דבר כבד ולא קליל.
האמת היא שדמותו המתוקנת והשלמה של עובד ה' אמיתי מורכבת מיראה ואהבה גם יחד, רצינות וקלילות כאחד, עקביות וגמישות, כדברי הכתוב: "וְעַתָּה יִשְׂרָאֵל מָה ה' אֱלֹקֶיךָ שֹׁאֵל מֵעִמָּךְ כִּי אִם לְיִרְאָה אֶת ה' אֱלֹקֶיךָ לָלֶכֶת בְּכָל דְּרָכָיו וּלְאַהֲבָה אֹתוֹ וְלַעֲבֹד אֶת ה' אֱלֹקֶיךָ" (דברים י). וכדברי התנא: "יְהוּדָה בֶן תֵּימָא אוֹמֵר: הֱוֵי עַז כַּנָּמֵר, וְקַל כַּנֶּשֶׁר, וְרָץ כַּצְּבִי, וְגִבּוֹר כָּאֲרִי לַעֲשׂוֹת רְצוֹן אָבִיךָ שֶׁבַּשָּׁמָיִם" (אבות ה). גם "עז" וגם "קל" בו זמנית.
ההרכב המיוחד והמדויק בין שני כוחות קצה אלה, יוצר צירוף וחיבור מיוחד המשתנה מאדם לאדם לפי כוחות נפשו המיוחדים. אדם שלם מבחינה רוחנית הוא אדם שכוחות נפשו באים לידי ביטוי בצורה מאוזנת. ולכן על האדם לחקור את כוחות הנפש שלו מבלי לרמות את עצמו. פעמים שאתה שואל אדם שמתפלל ללא חיוּת: מדוע אינך מתפלל ברגש? והוא עונה: "כזה אני, מיושב בדעתי וקר מזג", למרות שבמהלך חייו הגשמיים הוא נלהב ומלא תשוקה...
ובין עובדי ה' אנו מוצאים פנים רבות: מבעלי השמחה אשר כל ימיהם היו עסוקים לשמח אחרים ובזה זכו לגילוי נצחיות נפשם, ועד כאלה אשר לא הוציאו דיבור לבטלה ולא הסתכלו מחוץ לד' אמותיהם. וכולם לדבר אחד נתכוונו.
מצד הדעת, על האדם ליישב דעתו ולהתבונן ברצינות, אך בהנהגה המעשית: "אי אפשר לבוא לשמחה כי אם על ידי עניני שטות, לעשות עצמו כשוטה ולעשות עניני צחוק ושטות... ורק על ידי זה באין לשמחה" (שיחות הר"ן כ).

א וויץ. זה הכל
// הרב ארלה הראל, ראש ישיבת 'לב חדש', שילה

האגדה מספרת, שבתחילה היו נקראים תלמידי הבעל שם טוב וההולכים בדרכו בשם "די פריילעכע" (השמחים), שכן אחד המאפיינים המרכזיים שלהם הייתה שמחתם המתמדת. דווקא מתנגדיהם היו הראשונים שכינו אותם בשם "חסידים", השם שבסופו של דבר השתרש ונקבע כמאפיין את דרכם של תלמידי הבעש"ט.
אולי באנקדוטה היסטורית זו מקופל כל העניין – עבודת ה' חייבת לכלול בתוכה שמחה עם רצינות, הבאה ליד ביטוי בחסידות.
בלוח 'היום יום' נאמר – "בחסידות חב"ד תואר חסיד הוא, מי שמכיר מהותו העצמי ומעמדו בידיעת התורה ולימודה ומצבו בקיום המצוות. יודע הוא מה שחסר לו ונותן לב ודואג למלא את החסר, ומרבה במשמעת בדרך קבלת עול". שימו לב איזו רצינות תהומית, אולי אף כבדה, מצויה במשפטים הללו! כמה תביעה, איזו דרישה גבוהה! אבל רגע, אמרנו שהחסיד צריך להיות שמח, לא? איך אפשר להיות שמחים כשכל הזמן מרגישים כמה חסר, ומלאים בדאגה?
אולי יש מילה אחת שמכילה בתוכה את הכל – שובבות.
אי אפשר להסביר זאת במילים, רק בקריצה. מי שמבין מבין. מי שלא – מוזמן לנסות ללמוד זאת. לשבת להתוועדות חסידים שמחה, שמכילה בתוכה רגעים של רצינות תהומית, של דמעה שנושרת על מה שעוד לא השגנו, וכל זאת בשמחה!
כמו בכל רעיון חסידי, סיפור חזק יותר מכל דבר אחר: לא אשכח את החוויה. ישבתי אצל כ"ק אדמו"ר ה'פני מנחם' מגור זצוק"ל, עוד טרם עלותו על כס ההנהגה, בהיותו ראש ישיבת 'שפת אמת'. שפכתי בפניו את ליבי על הקשיים שיש לי בלימוד התורה הקדושה, כמה אינני מצליח לעמוד במשימות שאני מטיל על עצמי, כמה אני עוד רחוק מהגשמת היעדים. מה עושים, שאלתי אותו, איך מצליחים? חיכיתי לאיזו עצה כבדת ראש, והנה, הוא חייך, שתק רגע, ואמר לי רק מילה אחת – "א וויץ". בדיחה. מספרים בדיחה, ותראה שהכל יסתדר. תמשיך ללמוד וכל פעם שתרגיש שבור, פשוט תספר לעצמך בדיחה. ואז היצר הרע של העצבות יברח, ותוכל להמשיך ללמוד.
א וויץ. זה הכל. בהצלחה!

אני הכל, אני לא כלום
// נפתלי פומברג, בית המדרש נהר דעה

העוונות הם אלו שמכבידים עלינו בחיים. חשוב לזכור שיהודי הוא כולו רוחני, הנפילות גורמות לתסכול וכבדות דווקא מפני והנפילה והעבירה אינן מתאימות לנשמה שלנו. עובד ה' אמיתי חייב להיות קליל!
הקלילות היא לא רוח שטות של זרקנות או סכלות, שגם הן מובילות אותנו לעבירות. קלילות היא "דעת" שמחוברת תמיד משתי הבנות: הבנה שה' אתנו תמיד, בזמני עלייה, ולשיטת החסידות - עוד יותר בזמני ירידה. יחד עם זה עלינו להבין גם ש... מי אנחנו בכלל, ויש לפנינו עוד דרך ארוכה אל השלמות.
שתי ההבנות הללו זקוקות אחת לחברתה: הרגשת "ה' אתנו" ללא תחושת החסר שמאזנת אותה, הייתה מפילה אותנו מיראת השמיים והיינו מוצאים את עצמנו מסתלבטים באיזה חוף בתאילנד עם מחשבה של "מה רוצים ממני? ה' אתי, אז מה הבעיה?".
מנגד, להרגיש תמיד רצינות ולחפור לעצמנו ש"כמה דרך עוד יש לפנינו" ללא דוק של שמחה ותקווה - גם זאת דרך מסוכנת מאוד שמובילה את האדם ליראת שמים מסולפת שתמיד תהיה מתובלת בדכדוך, ייאוש וויתור על החלום של "ואני קרבת אלוקים לי טוב".
הדרך היחידה להיות קליל וגם רציני זה להחזיק בשתי ההרגשות האלו יחד: "השם אתי" לגמרי, ואני, מה אני בכלל שווה?! המינון הנכון בין השתיים משתנה מאדם לחברו וגם בין אדם לעצמו בין זמני עלייה וירידה. ומי שמרגיש שהוא נופל לרוח שטות או לרצינות וכבדות, שיבדוק מהר איזה מאגר הוא צריך למלא.

 

בלי עמל
// הרב מענדל ווכטר, ראש כולל בקרית מלאכי

בפרשת ויצא נאמר: "וישא יעקב רגליו", ואומר על זה רש"י: "משנתבשר בשורה טובה שהובטח בשמירה, נשא לבו את רגליו ונעשה קל ללכת". הקלילות של היהודי בעבודת ה' שלו, היא תוצאה טבעית מעבודתו את ה' בשמחה. והדרך לעבודת ה' בשמחה, היא הידיעה וההכרה בערכן הפנימי של המצוות. כשיהודי לומד ויודע את פנימיות הכוונה של המצוות, ומתבונן במהותן - נעשה תפקידו בשמירת המצוות להרבה יותר קל וקליל.
משל ידוע מספר על אדם שנשא שק מלא באבנים טובות, ולמרות משקלו הרב עשה זאת בקלות רבה. והנמשל ברור. כשיהודי מבין את המעלה שבעשיית המצוות שתביא לו תענוג נצחי, ויותר מזה, מבין את המעלה של קיום רצון הקב"ה – אזי העבודה תהיה בקלות ובשמחה. אם אדם מרגיש עייפות במצווה הרי זה סימן שאין הוא מבין דיו את ערכה של המצווה.
עבודת ה' היא אכן דבר רציני. תפקידו של היהודי לשאוף לעבודת ה' בשלמות ובשני הקווים: יראה ואהבה. את העבודה בקו האהבה קל להבין שהיא נעשית מתוך שמחה. אבל גם העבודה בקו היראה, אין משמעותה 'כבדות'.
על הפסוק "ולא ראה עמל בישראל" אומר האור־החיים הקדוש: "נתכוון לומר שהצדיקים הגם שעושים מצוות וכל עסקם בתורה – אינם מרגישים שיש להם עמל, אלא אדרבא כאדם המרוויח וכאדם המשתעשע בשעשועים, לרוב חשקם בתורה".
רמז נוסף ישנו בפסוק "ואתה עייף ויגע ולא ירא אלוקים". אם אתה עייף וייגע – סימן שאינך ירא אלוקים. מתורה ומצוות לא מתעייפים, אם מתעייפים זה סימן לא טוב.
נקודה נוספת חשובה, היא העניין של "עין רואה ואוזן שומעת". במבט שטחי, המצב הזה של "עין רואה ואוזן שומעת" מגביל את האדם, וכביכול לא מאפשר לו חופשיות בעולם הזה. יש המשלימים עם המצב הזה, ומקבלים בהכנעה את ה'מגבלה' הזו בחיים שלהם.
אבל באמת, אם יתבונן האדם לעומקם של דברים, יראה שההיפך הוא הנכון: ההשגחה העליונה היא השגחה חיובית. אנחנו לא לבד! העין והאוזן מפקחות עלינו כמו אב השומר על בנו ומחבקו. התבוננות בקשר המתמיד הזה מביאה להרבה קלילות. ה' אתי, אז מה אני דואג?! אני לא לבד.

אהבת את המאמר? שתפו

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך

מצאתם טעות בכתבה?

נשמח שתדווחו לנו וככה נוכל לתקן...

דילוג לתוכן