האוצר שמתחת להר סיני
כבר 3334 שנה אנחנו מציינים את מעמד הר סיני בחג השבועות. ובכל שנה העיסוק המרכזי הוא
"לַמְנַצֵּחַ לִבְנֵי קֹרַח מִזְמוֹר".
הזיכרון הראשון שעלה בי כששמעתי על הבשורה המרה, היה תמונה של אורבך, לבוש בקיטל לבן, עיניים עצומות, וקולו שתמיד היה מדויק לחלוטין מבלי שום זיופים – שובר את דממת בית הכנסת, ומתחיל את נוסח סדר התקיעות. "לַמְנַצֵּחַ לִבְנֵי קֹרַח מִזְמוֹר".
את ראש השנה האחרון אני ואורבך סגרנו יחד בבהל"צ. ברגע האחרון הודיעו לנו שאנחנו לא נוכל לצאת, כי הכריזו על עוצר יציאות בצה"ל בגלל התעצמות המלחמה בתקופה ההיא. חיילים מהבסיס השתבצו לתפקידים השונים בתפילות החג, ואורבך כמובן - היה בעל התקיעות.
וכך, בראש השנה האחרון של ישי, ביום בו ספרי חיים ומתים היו פתוחים, זכיתי לצאת ידי מצוות היום בידי אדם, חבר, אח לנשק, 'שפרקו נאה, וקולו נעים, ומעורב בדעת עם הבריות'.
ומשסיימנו להגיד שבע פעמים את מזמור מ"ז "למנצח" כמנהג ישראל, החל ישי אט אט להקריא את הפסוקים שנתקנו לאומרם לפני תחילת התקיעות עצמן.
"רֹאשׁ דְּבָרְךָ אֱמֶת וּלְעוֹלָם כָּל מִשְׁפַּט צִדְקֶךָ". בהלוויה הזכירו זאת כמה דוברים שונים, ואכן אחת התכונות הראשונות והבוהקות שראיתי בישי הייתה מידת האמת והצדק שבו.
לאורך תקופת ההכשרה ישנן הרבה משימות שמוטלות על המחלקה: להקים את האוהלים לשינה, להעמיד שומר על ציוד במשך תקופה, להעמיס ציוד על משאית לצורך שינה בשטח וכו'. בגלל שהמשימה מוטלת על כולם יחד ולא על אדם ספציפי כזה או אחר, לכל אחד יש את הבחירה האם באמת לעבוד לעזור ולהתאמץ, או לחלופין לעמוד בצד ולחכות שהמשימה תסתיים על ידי האחרים. מהר מאוד כולם מבינים איזה אנשים שייכים לאיזו קבוצה בעניין הזה. כולם ידעו שישי היה באופן חד משמעי בקיצון הימני ביותר: הוא היה מזיע עד שהתובלתית היה מועמסת, הוא היה מחליף את הש"פ בזמני הארוחות – זמן שאף אחד לא רוצה לשמור בו, הוא היה מתנדב ללכת לזרוק את הזבל לפני השינה, ותמיד היית יכול להיות רגוע אם ישי היה זה ששומר בלילה אחריך – כי ידעת שהוא אף פעם לא מאחר לשמירה. ישי אף פעם לא נח כשמישהו אחר עובד.
גם האמת הייתה מסימני ההיכר של ישי. בהכשרה, אחד הדברים שהחיילים הכי אוהבים לעשות זה להתלונן ולהתעצבן על המפקדים. זכורות לי כמה פעמים של שיחות כאלו בהן אנשים מעלים תלונות וזעם בנוגע להתנהגות המפקדים כלפינו, ודווקא ישי נעמד ומסביר למה דווקא המפקדים צודקים בהתנהגותם ודווקא אנחנו אלו שלא בסדר. בזמן אמת כמובן שהתעצבנתי על הדברים, כי אחרי שמפקד מריץ אותך בחום הלוך וחזור שוב ושוב – אתה בעיקר רוצה לכעוס ולהתעצבן, אבל למפרע אני יודע כמה הרבה צריך להעריך.
"שָׂשׂ אָנֹכִי עַל אִמְרָתֶךָ כְּמוֹצֵא שָׁלָל רָב". לא זכיתי להיות עם אורבך בישיבה, אבל אהבתו כלפי מעלה ויראת הא־לוהים שבו – ניכרו היטב גם בצבא. בשבתות הוא היה שוהה בבית הכנסת ולומד, לתפילות הוא היה מגיע תמיד גם אם זה היה קשה כי היה מסע שנגמר לפנות בוקר, ותמיד כשהיו דיונים פנימיים במחלקה בין חבר'ה שרצו לקחת החלטות לכיוון הדתי יותר לבין חבר'ה שרצו לקחת החלטות לכיוון השני – עמדתו של אורבך הייתה ידועה מראש.
"טוּב טַעַם וָדַעַת לַמְּדֵנִי, כִּי בְמִצְוֺתֶיךָ הֶאֱמָנְתִּי". אחרי הודעת האבל, התחילו לעלות הרבה סרטונים של ישי, ואני מסתכל מסרטון לסרטון ואומר לעצמי: וואו, הבנאדם הזה היה פשוט מוכשר בצורה בלתי רגילה. זה כמובן היה במוזיקה שהייתה מזוהה איתו במחלקה כל כך, ואני משער שגם באופן כללי. אבל ממש לא רק. הייתה לו עברית מדויקת, יכולת חשיבה חדה, ידע כללי רחב בהרבה תחומים, ופתיחות תרבותית מעוררת התפעלות (הזיכרון הראשון שלי מישי היה מהיום השני בהכשרה בו המפקד ביקש מכל אחד לספר עובדה מעניינת על עצמו, ואז ישי בהחלט הפתיע את כולם כשסיפר שאת ראשית ילדותו הוא בילה ב…סין); בהחלט "טוב טעם ודעת". יש אנשים שדווקא הפתיחות גורמת להם לניתוק, אבל אצל ישי זה לחלוטין לא היה כך - "כי במצוותיך האמנתי", ישי היה מחובר לשורשים שלו, לארץ שלו. בהלוויה התחדש לי שהוא תכנן לעבוד בחינוך, כי הוא הרגיש שזו הדרך בה הוא יוכל לעזור לעם שלו הכי הרבה. לא מובן מאליו.
ואני רוצה להוסיף עוד נקודה, שלא מצאתי לה זכר בפסוקים הנאמרים לפני התקיעות, אך חשוב לי להוסיף אותה. היו כמה וכמה רגעים בהכשרה שהיה דאון: התבטלה יציאה שמאוד חיכינו לה, היה ריב עם המ"מ, עם הסגל וכו'. ובזמן שכולם מדוכדכים, ישי יוצא לו עם החצוצרה ומריע בה כמה תרועות, ומתחיל לנגן שיר קצבי, וכעבור כמה רגעים הוא נמצא בלב מעגל סוער וצוהל.
ועכשיו, לתדהמתנו, לדאבוננו, לאבלנו: "עָלָה אֱ־לֹהִים בִּתְרוּעָה ה' בְּקוֹל שׁוֹפָר", או עלה ישי בגבורה ולא ישמע עוד קול השופר. מה נעשה? איך נקום? כיצד נמשיך? הכאב הוא גדול מאוד, וכאב המשפחה והרעיה ודאי גדול עוד עשרת עשרות מונים מכאבנו. וכרחל שביכתה "עַל בָּנֶיהָ כִּי אֵינֶנּוּ", גם אנו ממאנים לְהִנָּחֵם. מעט כוח אולי נשאב מנחמתו של ה' לרחל: "כִּי יֵשׁ שָׂכָר לִפְעֻלָּתֵךְ נְאֻם ה' וְשָׁבוּ מֵאֶרֶץ אוֹיֵב". זה לא היה לשווא. יש שכר לִפְעֻלָּתֵךְ, לִפְעֻלָּתְךָ: בנדימת קול תקיעת השופר של ישי הוא קירב את היום בו 'יתקע בשׁוֹפָר הגדול לחירותנו, כִּי בָא יוֹם ה' כִּי קָרוֹב'.
חבר היה לנו בינינו, שלמרות גילו הרגשנו שהיה הוא "זָקֵן וְרָגִיל, וּפִרְקוֹ נָאֶה וּזְקָנוֹ מְגֻדָּל, וְקוֹלוֹ נָעִים, וּמְעוּרָב בְּדַעַת עִם הַבְּרִיּוֹת", מעורב בדעת איתנו. חבר היה לנו בינינו, וְאֵינֶנּוּ. כִּי לָקַח אֹתוֹ האֱ־לֹהִים. יהי זכרו ברוך.
נזכור.
דברים לזכרו של תלמידי האהוב ישי אורבך הי"ד
ישי שלנו היה בחור יפה גבוה וחסון, בעל רעמת שיער והארת פנים, חיוניות ויופי נדיר. קל מאד היה להיות שבוי בקסמו. לא תמיד יופי מעיד על פנימיות, אך אצל ישי היה זה חלק בלתי נפרד מאישיותו ההרמונית. ביטוי לשלמות הכללית בה ניחן. "נשיאת הפכים" במובן הכי ריאליסטי שיש. הוא היה עקרוני ודעתן, אך גם עדין ונעים. אמביציוני וחדור מטרה, אך גם איש של צחוקים ואנשים. תלמיד חכם תאב דעת, אך גם איש פרקטי ומעשי, ראשו בשמים ורגליו בארץ. רציונליסט ושכלתן, אך בעל לב ענק ורגש חם. דייקן וריאליסטיקן, אך גם מוזיקאי בחסד ובעל תפילה בעל עומק נשמתי נדיר. זה פשוט צובט עמוק עמוק בלב כשאתה חושב על "האי שופרא דבלי בעפרא" (ברכות ה, ב), על אותו יופי שנגנז מאיתנו ומוטל בעפר.
כשנפגשתי עם המשפחה כולה - ההורים נועם ואפרת, האחים מיה ויואל, פרי ומיכה, ועם יובל אשת בריתו - הבנתי שזה פשוט מצע הגידול בו צמח עלם חמודות זה. חממה נפלאה מלאת כישרונות, אך בעיקר מלאת חיים ושמחה, עוצמה של עוז ואמונה. אמונה שקטה ופשוטה, טבעית ובריאה.
עם ישראל נמצא במערכה גדולה וקשה בשתי חזיתות. מערכה צבאית קיומית ומערכה ערכית פנימית. גם כחברה אנו צריכים להבין ולנסות ליישם את סוד "נשיאת ההפכים". יסודות שונים ומגוונים מרכיבים את החברה הישראלית מאז ימי ממלכת יהודה וישראל שבתנ"ך ועד ימינו. לא זו בלבד שאחדות אינה אחידות, אלא השונוּת היא חלק מהיופי והשלמות. אנו עם חזק ובעל עוצמות. לא נפלה רוחנו ולא תיפול. אך זאת צריך לזכור; אפשר להילחם גם כאשר קשה ומר, אך אי אפשר להילחם ללא לכידות ושלום פנימי. אנו חייבים זאת לעצמנו, ודומני שלבו של רוב הציבור נמצא במקום. למיטב הכרתי את ישי ואת משפחתו זוהי גם מורשתו וצוואתו!
כבר 3334 שנה אנחנו מציינים את מעמד הר סיני בחג השבועות. ובכל שנה העיסוק המרכזי הוא
מה עושים כשמתעורר געגוע בלב, אבל לא יודעים איך לממש אותו? איך לוקחים את כל ההשגחות
בולדר היא עיר קטנה בצפון מדינת קולורדו שבארצות הברית, למרגלות הרי הרוקי, במרחק כ־40 קילומטרים מדנוור
הלב מפרפר, הנשימה המתקצרת, העיניים נעצמות, מנסות לראות את שאין לראות אותו. * אין לו שם
מעשה באדם אחד שהסתובב בשוק העירוני בין הדוכנים – כך אבי ע"ה היה מספר בבדיחות הדעת