האוצר שמתחת להר סיני
כבר 3334 שנה אנחנו מציינים את מעמד הר סיני בחג השבועות. ובכל שנה העיסוק המרכזי הוא
הניצחון הניסי במלחמת ששת הימים עורר בשעתו רגש טבעי של הודיה ושמחה, עם התעוררות הנקודה היהודית של אמונה וביטחון בה'. אבל גילוי החסד האלוקי הוא רק צעד ראשון, שאחריו מוטל עלינו לפעול במעשי ידינו (בסייעתא דשמיא) ולהחזיק כראוי במתנה הטובה שה' העניק לנו בעין יפה, בכמה שלבים עיקריים:
השלב הבא מיד לאחר הניצחון הוא הכיבוש, דהיינו החלטה והכרזה מדינית ברורה שארץ אבותינו שה' החזיר לידינו היא שלנו ותהיה בידינו, בריבונות יהודית מלאה (וכמובן ללא דיבור על נסיגה).
הכיבוש אינו תפיסה צבאית עקרה, אלא מוביל לשלב הבא, היישוב (כמו המושגים כיבוש וחזקה בהלכה). דהיינו התיישבות יהודית נרחבת בכל מקום, ובמיוחד בירושלים: להפוך אותה לעיר יהודית ללא הבדל בין מזרחה ומערבה (ולשם כך גם פינוי השטח מגורמים עוינים) – "עיר שחוברה לה יחדיו".
כל זה נעשה מתוך שאיפה להגיע לקראת היעוד של גאולה ומשיח, לזכות לכונן בירושלים עיר הקודש את מלכות בית דוד, ובפסגה – בניין המקדש, "בית תפלה לכל העמים".
ארבעת השלבים הללו – ניצחון, כיבוש, יישוב, משיח – מצטרפים לתהליך שלם של עלייה, "מעלין בקודש". גילוי השמחה מגיע בשלב השלישי, היישוב, כאשר ההארה האלוקית נקלטת ו'מתיישבת' בכלים שבנינו עבורה. משום כך, יש בקרב הציבור הרחב רגש פשוט של הודיה ושמחה על מלחמת השחרור, כיון שאז לא הסתפקנו בניצחון ההצלה הראשוני אלא המשכנו לכיבוש ויישוב, "וירשתה וישבת בה", כולל הורשה־גירוש האויבים [במושגי פנימיות התורה: ארבעת השלבים הנ"ל מקבילים למבנה היסודי של אותיות שם הוי"ה, מלמטה למעלה. היישוב מקביל לספירת הבינה, מקור השמחה, "אם הבנים שמחה", וקביעת יום־טוב].
לעומת זאת, ניצחון ששת הימים נותר לעת עתה בשלב הראשוני בלבד, מעשה ה' הממתין למעשה ידינו. על כן מובן שבציבור הרחב אין גילוי של שמחה, הקשורה עם שלימות. "ישראל בני נביאים הם" ואינם מוכנים להסתפק במועט כאשר בידינו הדבר להמשיך ולהתקדם בע"ה.
והעיקר: בימים אלו, המסוגלים לניצחון וכיבוש הארץ, עלינו להתעורר לתשובה ציבורית, לפעול בדרך הזו, "דרך המלך" המובילה אל הגאולה השלמה במהרה בימינו.
הנה מה שכתב הסופר עמוס עוז לפני כעשרים שנה: "במלחמה בין ירושלים לתל אביב, אני כולי לצד תל אביב – שפיות, חילוניות והווה".
המלחמה הזו החלה כבר בימי אבותינו ביציאת מצרים. כשהודיע להם משה בפעם הראשונה על הגאולה, נאמר "ויאמן העם... ויקדו וישתחוו". אך בפרשת וארא נאמר "ולא שמעו אל משה מקוצר רוח ומעבודה קשה". מה השתנה? אלא שבראשונה שמע העם שה' ראה את עוניים ועומד להעלותם לארץ ישראל בה יכוננו מדינה עצמאית, האמינו והודו. אך בפרשת וארא נאמרו דברים נוספים, "ולקחתי אתכם לי לעם והייתי לכם לאלוקים". התברר שיש חזון ליציאה ממצרים, הם הולכים להקים מדינה שאינה רק מקום מקלט, אלא "יסוד כיסא ה' בעולם", ולהיות לברכה לכל האנושות, זה היה כבר למעלה מכוחם. על כך כתב האור החיים "מקוצר רוח: לצד שלא היו בני תורה לא שמעו. ולזה ייקרא קוצר רוח, כי התורה מרחבת לבו של אדם".
על החילוק שבין ציון וירושלים כתב הרב קוק זצ"ל: "כשם שציון מציין את הרעיון החילוני של הפעולה המדינית, כך ירושלים את הרעיון של המקדשות, את כל האידאלים הטהורים העתידים לצאת ממנו לישראל ולאדם. ושתי התנועות יחד ילכו במצב של ידידות ועזרה הדדית..." (מלכי בקדש ח"ב עמ' 8).
וכך הסביר הרב קוק את דברי הנביא "על הר גבוה עלי לך מבשרת ציון, הרימי בכח קולך מבשרת ירושלים". ציון, התנועה המדינית, משמיעה קולה בכוח, בלי בושה, אך מעמידה עצמה בשורה אחת עם שאר התנועות הלאומיות שבעולם, כמו הפולנים והליטאים, עומדת עמם במישור הרגיל. לעומת ירושלים שעומדת על "הר גבוה", מדברת בשם ה', אך קולה חלש. על כן פונה הנביא למבשרת ציון שתעלה למקום גבוה משאר האומות, שתדבר בשם חזון הנביאים. ושוב הוא פונה למבשרת ירושלים ואומר: את אמנם עומדת במקום הנכון, מדברת בשם ה', אבל אין שומעים את קולך, את מהססת ומתביישת, "הרימי בכוח קולך מבשרת ירושלים".
שתי תפיסות עולם, אלו השמחים בציון מסתפקים בחזונה, כבד עליהם משא ירושלים ובורחים מן האידאלים שלה. ירושלים מפחידה אותם. ואלו השואפים להרים בכוח את קולה של ירושלים הקדושה.
אין פלא שיום ירושלים אינו נחגג כמו יום העצמאות. בינתיים.
כבר 3334 שנה אנחנו מציינים את מעמד הר סיני בחג השבועות. ובכל שנה העיסוק המרכזי הוא
מה עושים כשמתעורר געגוע בלב, אבל לא יודעים איך לממש אותו? איך לוקחים את כל ההשגחות
בולדר היא עיר קטנה בצפון מדינת קולורדו שבארצות הברית, למרגלות הרי הרוקי, במרחק כ־40 קילומטרים מדנוור
הלב מפרפר, הנשימה המתקצרת, העיניים נעצמות, מנסות לראות את שאין לראות אותו. * אין לו שם
מעשה באדם אחד שהסתובב בשוק העירוני בין הדוכנים – כך אבי ע"ה היה מספר בבדיחות הדעת