שלום חברים, היום אני רוצה לדבר איתכם על הפיל… כן, אותו בעל חיים בעל עוצמות לא רגילות שלרוב גם משדר ביטחון ושלווה, יש לו נוכחות חזקה מאוד, והוא אפילו מהווה גם סימן טוב אם רואים אותו בחלום. כידוע, הגמרא במסכת ברכות אומרת ש"הרואה פיל בחלום – פלאות נעשו לו", ואם הוא רואה פילים – "פלאי פלאות נעשו לו".
בהמשך הדברים שואלת הגמרא: הרי למדנו ש"כל מיני חיות יפים לחלום – חוץ מן הפיל ומן הקוף!" והגמרא עונה: "לא קשיא, הא דמסרג והא דלא מסרג". רש"י מסביר ש"מסרג" פירושו שיש לפיל אוכף. כלומר, אם אנחנו רואים בחלום פיל עם אוכף זה סימן טוב – במובן הזה שאפשר לרכוב עליו והוא יוביל אותנו למחוז חפצנו, כך שנוכל לחוש את האיכויות הנפלאות והמיוחדות שבו. אלא שלפעמים הפיל הוא גם סמל למישהו שלא מודע לכוחות שלו; יש לו עוצמות לא רגילות – והוא פשוט לא מודע להן ומתנהג כאילו הדברים אינם בכוחו כלל.
קראתי פעם שורות שכתב סופר ארגנטינאי: "בקטנותי אהבתי את הפיל בקרקס שהיה מחובר ליתד קטנה, ותמיד תהיתי בליבי: למה הוא אינו עוקר את היתד ובורח משם. מבוגרים ששאלתי ענו לי: הוא מאולף! שאלתי: אם הוא מאולף, מדוע הוא צריך יתד? כשגדלתי מעט, מאן דהוא השיב לי כהוגן: הפיל הזה אינו יודע שהוא גדול… כשהיה קטן הוא אכן ניסה להשתחרר מהיתד הזו; ניסה וניסה עד שהבין שהוא אינו יכול, ומאז הוא מאמין שהוא אינו יכול…". הבנתם, חברים יקרים? הוא לא יודע שהוא כבר גדול, והוא יכול בשנייה אחת להעיף את היתד ממקומו.
אפשר לומר דבר דומה גם בנפש האדם: לפעמים אדם שוקע בחוסר אונים שמגיע כתוצאה מכך שהיו תקופות שבהן באמת הוא לא היה יכול לעשות שום דבר, אלא שלפעמים גם אחרי שהגיע הזמן שהוא כן יכול לעשות ולפעול – הוא נשאר באותו מצב. ברבים מהמקרים, די בכך שאדם ישים לב למצבו – ותכף יגלה שהוא יכול; זאת לעומת הפיל בקרקס שאין לו התודעה של האדם, ויכול להיות עד סוף ימיו קשור ליתד הקטנה הזו, עם אותה חוויה שהייתה לו מצעירותו.
מה תעשה ליום פקודה?
את הפיל הזה שאינו מודע לכוחו – הרבה לפני אותו סופר ארגנטינאי, שאני גם לא יודע את שמו – הזכיר כבר רבי נחמן בפתיחה לליקוטי מוהר"ן. יש שם שיר שנקרא "שיר נעים" שרבי נחמן כתב, ובו ראשי התיבות של שמו. אגב, גם רבים מההוגים בליקוטי מוהר"ן לעיתים מדלגים על השיר או שלא נתנו את ליבם אליו, על אף שיש בו פנינים ודברים יקרי ערך.
לא נעסוק כעת בשיר עצמו, אלא רק בכמה שורות בו. רבי נחמן כותב שם: "חֲזַק וְנִתְחַזֵּק, וְאַל תִּהְיֶה כַּפִּיל הַגָּדוֹל וְכַגָּמָל, אֲפִילּוּ כְּשֶׁמָּשְׁכֵהוּ בְּחָטְמוֹ הָעַכְבָּר – לֹא יִבְעַט בּוֹ, וְכָל זֶה מֵחֲמַת שְׁטוּת שֶׁאֵין יוֹדֵעַ מִכּחוֹ".
ממשיך רבי נחמן באותו שיר ואומר: "אֲבָל נַפְשִׁי הַפִּקַּחַת וַחֲזָקָה…" – את לא כמוהם, כמו הפיל והגמל, כשהוא ממשיך לתאר את הנפש בשורות ארוכות, וכל אחד יכול להוסיף מה נפשו הפיקחת והחזקה יודעת.
זה גם מה שבן אדם יכול לעשות בהתבודדות. הוא יכול לומר: ריבונו של עולם, תזכיר לנפשי הפיקחת והחזקה מה ביכולתה לעשות. אמנם יש דברים שאנחנו באמת לא יכולים לעשות, הם לא באפשרותנו, אבל יש דברים שבהם אנחנו כמו הפיל שיכול רק להזיז את היתד הקטנה, ולמרות זאת אנחנו עדיין לא עושים את הצעד הנדרש.
חשבתי גם על המילים "ואל תהיה כפיל הגדול אפילו כשמשכהו בחוטמו העכבר – לא יבעט בו", שאפשר לפרש אותן ברוח העידן המודרני שהעכבר הוא העכבר של המחשב… בהיבט מסוים יש לנו עוצמות כמו של הפיל – חשוב לציין: רק בהיבט מסוים לצורך הנמשל; אנחנו לא באמת דומים לבעלי חיים – אבל העכבר של המחשב לפעמים גורר אותנו להישאר מול המסך יותר זמן מהנדרש או למקומות שלא היינו רוצים להיות בהם. ולכן רבי נחמן מזכיר לנו: "נפשי הפיקחת והחזקה" – יש לָךְ את הכוח, או בלשון המדויקת: "אֲבָל נַפְשִׁי הַפִּקַּחַת וַחֲזָקָה – מַה תַּעֲשֶׂה לְיוֹם פְּקֻדָּה? וּמַה תָּשִׁיב לְשׁוֹלְחֶיךָ דָּבָר?"
בעצם, רבי נחמן אומר שיש לנו היכולת להתחבר לכוחות ולעוצמות שלנו, לברכה שבנו, ולבחור אחרת מהפיל שבקרקס, להתנהג אחרת מהפיל שפוחד מהעכבר הקטן.
דברים שרואים מכאן
אסיים באנקדוטה חביבה: בצעירותי טיילתי פעם באיזה ג'ונגל והשתתפתי ברכיבה על פילים. ברכיבה כזו יש כאלו שיושבים על האוכף שעל גב הפיל, ואילו אני ישבתי לו על הראש – היכן שבדרך כלל יושב המנהיג שלו. כך יצא שהושיבו אותי, וזו הייתה חוויה מיוחדת. הופתעתי לגלות את האינטליגנציה יוצאת הדופן שיש לפיל.
במה זה בא לידי ביטוי? בתוך המסע בהרי הג'ונגל לפעמים היו ירידות תלולות, וכשהפיל זיהה לפנינו ירידה שכזו – האוזניים הגדולות שלו נצמדו לרגליים שלי כמו חגורת בטיחות, וכשהסתיימה הירידה הוא הרפה – כמו שחרר את חגורת הבטיחות… זו הייתה עבורי חוויה מאוד מרגשת על התבונה שיש לבעל־החיים המגודל הזה שזיהה את מי שיושב על ראשו לראשונה בחייו וקיבל אותו באופן ידידותי, וברגע המתאים כמו הגן עליו עם חגורת הבטיחות הזו.
לחיים! יהי רצון שנזכה לראות בחלום פיל עם פלאות, ועדיף פילים עם פילי פלאות… אפשר גם לומר שפילים זו בעצם חבורה בעבודת השם שפועלת יחד, או התוועדות חסידים שיושבים בה יחד. והעיקר שפלאי הפלאות יבואו לידי ביטוי בכך שנזכור את כוחות האלוקים שבתוכנו, וכמילותיו של רבי נחמן בשיר הנעים "חזק ונתחזק… נפשי הפיקחת והחזקה" שמודעת לכוחות שריבונו של עולם נטע בה. לחיים לחיים.