בס"ד

יום שלישי, 18 מרץ, 2025
הכי עדכני
תניא לכל גיל

תניא לכל גיל

לשאלות החשובות בחיים

מעיין הנדלר – דרך ארוכה וקצרה

עוד ספר על התניא? מה עוד אפשר לכתוב על התניא?
"אפשר עוד לכתוב המון. כל גדילה וצמיחה, כל דור חדש מביא אתו נקודת מבט שונה, שמגלה זווית אחרת בעבודת ה', וכחלק מזה, הוא מסוגל לגלות גם זווית חדשה בספר התניא".
"הספר הוא בעצם איסוף של חוברות 'פרקים בתניא' שנכתבו לתכנית הלימוד העצמי של 'מעיינותייך' לסטודנטיות ובנות מדרשה. החוברות נאספו יחד, נערכו ועובדו לספר. כבר מתחילת התכנית, לפני יותר משנתיים, רצינו שהיא תעסוק בתניא. אני מצידי ניסיתי להתחיל ליצור חוברת שתנגיש את התניא, ותאפשר לבנות לימוד עצמי, והרגשתי שזה למעלה מיכולותיי. מתוך דיון והתייעצות החלטנו להתחיל עם סדרת חוברות על מועדים, שיש בהן בעיקר שיחות של הרבי, שהן קלות יותר ללימוד".
"בסופו של דבר, הכתיבה של החוברות והעבודה עם עורכי התוכן של החוברות – הרבנים משה שילת ואהרוני ברנשטיין, הביאו אותי כנראה לעמדה אחרת, והפעם הרגשתי שהמשימה הזאת אפשרית. החוברות, ובעקבותיהן הספר, נכתבו במטרה להנגיש את התורה המופלאה שבספר התניא. רוב ספר התניא עוסק בנושאים שרלוונטיים לכל עובד ה', וכתוב בשפה יחסית מובנת, ובכל זאת, אנשים רבים מתקשים ללמוד אותו ללא עזרה. הספר אמור להוות לאנשים כאלו מעין גשר, ולכן הוא מביא לפני כל קטע מהתניא הסבר בשפה בהירה, ואחרי קריאתו אפשר ללמוד את דברי התניא עצמו ביתר קלות".

מאז שנכתב התניא, עבר העולם כמה שינויים… בעינייך נותר התניא רלוונטי לדורנו?
"ספר התניא עכשוי מכיוון שהוא מדבר על עבודת הקשר שלנו עם ה', וזה הנושא הכי חשוב לכולנו. אני מרגישה שיש בספר הזה יסודות קריטיים לכל עובד ה'".
"בעבודת ה' האישית שלי, ספר התניא מביא תורה בסיסית וחשובה מאוד, ואני מאמינה שהוא מחדש לעוד רבים אחרים. כמובן שאני חייבת להדגיש שהגות תורנית נוספת חשובה ומשמעותית ונצרכת לי לא פחות מהתניא. בדיוק כמו שהלב חשוב לאדם, והריאות חשובות גם כן, וגם המוח, הכבד והכליות. לכל איבר יש ייחודיות וכל איבר חיוני ומשמעותי לתפקוד השלם של הגוף".
"אבל הייחודיות שאני מצאתי בספר התניא היא העיסוק השיטתי והמסודר בשאלות החשובות של החיים: מי אנחנו? לשם מה נבראנו? איך נמלא את היעוד שלנו? מה נדרש מאיתנו? מה איננו נדרש מאיתנו? ועוד שאלות רבות. אני מרגישה שככל שאני חוזרת ולומדת את התניא, אני יכולה למצוא בו עומקים חדשים, ומענה לקשיים ולהתלבטויות שלי בעבודת ה'".

מה המסר של התניא לדורנו?
"אני לא כל כך אוהבת הכללות, וקשה לי לדבר בשם הדור כולו. ובכל זאת, אני יכולה לתאר את המציאות שאני פוגשת. אני נפגשת עם בלבול, עמימות בקשר עם ה'. הבלבול הזה מביא לכך שיש מצד אחד אהבה גדולה, געגוע, חיפוש ורצון אמיתי להתחבר לה' מכל הלב, ומצד שני, קושי גדול להתחייב לתורה ולהלכה. יש משהו בעיסוק של התניא בכל נושא התורה והמצוות, שפשוט לא מאפשר את זה. קיום המצוות המעשיות מתואר אצלו בצורה כל כך מוארת, כל כך קרובה ודבוקה לה', עד שמשהו בבלבול הזה הופך להיות פשוט מאוד, בהיר מאוד, ויחד עם זה מלא עומק, מלא משמעות".

מה את באופן אישי לוקחת מהתניא ומהעבודה שלך עליו?
"נראה לי שלשאלה הזאת יש תשובה חדשה בכל יום. היום אני מקווה לקחת את השמחה בקושי, ההכרה בכך שבתוך הכאב והחיסרון של החיים יש הארה של 'עלמא דאתכסיא', וקרבת אלוקים גדולה עוד יותר מאשר בחלקים השלמים של החיים. 'כי טוב חסדך מחיים'. גם אם שמחת החיים קצת מצטמצמת במפגש עם חיסרון, הידיעה שה' לא עוזב אותי שם, אלא להפך – הוא קרוב יותר מתמיד, מנחמת ומשמחת".

רק התפאורה משתנה

נתנאל אפשטיין – קומיקס תניא

עוד ספר על התניא? מה עוד אפשר לכתוב על התניא?
"מלבד החידוש הברור שזהו ספר קומיקס, שמלמד על הרעיונות העקריים של התניא באיורים ובהומור, הספר נכתב כולו מזווית הראייה של ילד. והילד הזה הוא אני – כלומר, כל אחד מאיתנו – שמתמודד עם כל מה שאנחנו מתמודדים כיום. הספר בא "מלמטה למעלה", מתוך אתגרי היום־יום הוא ממריא לגבהי המרומים של התניא".

מאז שנכתב התניא, עבר העולם כמה שינויים… בעיניך נותר התניא רלוונטי לדורנו?
"התניא נכתב לעובדי ה'. עם ישראל משתדל לעבוד את ה', בין אם זה ברוסיה המושלגת עם עגלות וסוסים או בישראל עם סמארטפונים ואינטרנט. התפאורה משתנה, ואיתה האתגרים, אבל המשימה שלנו ומהות חיינו לא השתנתה בכהוא זה. כשיהודי קם בבוקר ומפהק בישנוניות תוך כדי הנחת תפילין ומלמול תפילת שחרית אבל בתוך־תוכו כואב על כך שזה מה שיש לו להגיש למלך מלכי המלכים הבוקר – זה לא מצב שהוא תלוי־זמן, הוא היה רלוונטי בימי האדמו"ר הזקן כמו שהוא רלוונטי היום. ככל שגדל האתגר, כך אנו זקוקים יותר לארגז כלים מסודר ואמין כמו ספר התניא, שיוביל אותנו נכון".

מה המסר של התניא לדורנו?
"לעניות דעתנו, הדור שלנו עומד מול סוג של קביעה של מציאות שאומרת שעולם החומר, המערב, הגויים המגניבים, ופיתויי הרחוב חזקים מאיתנו, חזקים מהטוב האלוקי שבנו. עייפות כללית רובצת ואומרת ש'אין מה לעשות, אני לא אשתנה ולא אתקדם. גם ככה, למה כבר אפשר לצפות ממני כשהכל מסביב כל־כך עוצמתי'".
"התניא בא לשבור את זה. להחזיר לאדם את כוח הבחירה שלו, את האופק הברור שאליו הוא יכול לצעוד, ומעל הכל לתת כלים מעשיים ופשוטים לגבור על 'חורים שחורים' של נפילות, ועידוד עצום בכך שאיננו נדרשים להיות מושלמים אלא רק להתמיד במאמצים, ואין מה להיבהל מהתוצאות! כל עוד אתה מנסה ברצינות, אתה אלוף!"

מה באופן אישי לקחת מהתניא ומהעבודה שלך עליו?
"האמת היא, שבחסדי ה', הדמויות שבקומיקס כל כך אמינות ואמיתיות, כל אחת נאמנת למה שהיא מייצגת, שמאז שהתחלנו לעבוד על הספר הזה, הן צצות לי מול העיניים, בהתמודדויות שלי ביום־יום. אני רק נזכר באופי של כל אחת מהן ועניינה, וכבר אני מרגיש שקבלתי אינפוזיה של תניא לתוך המערכות שלי ופתאום הכל תופס פרופורציות ברורות יותר, והאתגר הופך למעשי יותר. כמובן שעצם לימוד התניא כשלעצמו עשה לי את זה עוד לפני שעבדנו על ספר הקומיקס הזה, אבל החידוש הוא שהעיצוב והאופי של הדמויות יכולים לתמצת בתוכן הרבה כוח!"
"כשאשתי בת־אל ואני משתפים אחד את השני בסוף יום במה שעבר עלינו היום, אנחנו מגלים שהרבה יותר קל ומדויק לתאר את ההתמודדויות בעבודת ה' במושגים של 'בפל' (=הבאפלו המדבר שמייצג את הנפש הבהמית בספר) או אמרסע"ג (=שדון שלוש קליפות הטומאה). פיתחנו עולם מושגים חדש וקל יותר, ואנחנו מקווים ומתפללים שכך הוא ישפיע על כלל הקוראים והלומדים בו".

אהבת את המאמר? שתפו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך

מצאתם טעות בכתבה?

נשמח שתדווחו לנו וככה נוכל לתקן...

דילוג לתוכן