האוצר שמתחת להר סיני
כבר 3334 שנה אנחנו מציינים את מעמד הר סיני בחג השבועות. ובכל שנה העיסוק המרכזי הוא
יהיה עסוק מאוד! במה? בנגינה, בספורט, בטיולים, בביקורים משפחתיים, בהתנדבות - אימוץ של ילד נכה או חולה, בגמילות חסדים, בקריאת ספרים, במפגשים חברתיים בריאים, בכל דבר חיובי כיד היצירתיות של כל אחד ואחד.
ברור שעל כולם ובראש כולם קביעת עתים הגונים לתורה שכוחה רב ועצום להטות לדרך הטוב והישר, ו"אם פגע בך מנוול זה משכהו לבית המדרש". הרמב"ם בסוף הלכות איסורי ביאה כותב: "גדולה מזאת אמרו, יפנה עצמו ומחשבתו לדברי תורה וירחיב דעתו בחכמה שאין מחשבת עריות מתגברת אלא בלב פנוי מן החכמה...". נראה שיש להרחיב את דבריו, לא רק לתורה וחכמה אלא להגדרה של "לב פנוי מ...", כלומר, כאשר נוצר וואקום של זמן, עלולים מאוד להיכנס לתוכו תכנים שליליים. כולם יודעים מהו שעמום ולמה הוא גורם. לכן חשוב להיות עסוק בעשייה חיובית כלשהי.
ישנו גם וואקום נפשי של חסך בחום של הורים, אחים, חברים או מחנכים. אחריות החברה הסובבת להתייחס, להתחבר ולא לתת לבחור/ה להרגיש בודד/ה ומנוכר/ת, דבר ש"מזמין" קשיים רבים וביניהם גם מציאת פורקן על־ידי סיפוק צרכים בצורה שלילית.
יחד עם כל האמור, יש לזכור שיסוד ושורש הכל הוא עבודה פנימית של יכולת שליטה ופיתוח הרצון, שכן באמת אין דבר העומד בפניו. שבעזרת ה' נצליח כולנו במשימה, מכוח ימי הרצון והרחמים.
אנחנו מופקדים על הימנעות מן החטא ככל שניתן, אבל אין בכוחנו ואין ביכולתנו להגיע למצב וודאי של "לא יחטא". ואם חטאנו, חלילה, תפקידנו הוא לקיים בתמימות את צו התורה לעשות תשובה.
התורה לא מסייגת את מצוות התשובה למי שחטא פעם אחת או שתיים ושאם חטא יותר הוא אבוד. הרגשת הייאוש מתשובה חוזרת, בעקבות כישלונות חוזרים, אין לה ולא כלום עם דעת התורה.
חטאת? חזור בתשובה.
חטאת שוב? חזור שוב בתשובה.
לומר: "אני אעשה תשובה, אני סגור על זה שלא אשוב לחטוא", גם זה יכול להיות "כוחי ועוצם ידי".
אני יכול רק לרצות, ולשוב ולנסות, ואין ענווה גדולה מזו שאני יודע שאין בכוחי לשנות את עצמי ללא סיוע משמיים, ואף על פי כן אני חוזר ומתחיל בכל פעם מחדש.
בשביל מה כל הסיפור הזה?
"והוא מעלה גדולה, כשיש עדיין יצר הרע לאדם, כי אז יכול לעבוד אותו יתברך עם היצר הרע דייקא, דהיינו להתגבר מתוך חמימות היצר הרע להמשיך ממנו לתוך איזה עבודה מעבודתו יתברך. ואם אין יצר הרע לאדם, אין עבודתו נחשבת כלל. והכל כדאי אצלו יתברך בשביל התנועה טובה, מה שבתוקף התגברותו של היצר הרע, מתגבר עליו האדם באיזה תנועה ובורח ממנו, שזה יקר אצלו יתברך מאילו עבד אותו אלף שנים בלי יצר הרע".
(לקוטי מוהר"ן ב. מ"ט)
www.orpnimi.co.il
ב"אגרת התשובה" מוסבר שלכל יהודי יש שם הוי"ה בתוכו. במקביל לארבע אותיות שם ה', יש בתוכנו ארבע בחינות ואופני התקשרות עם הקדוש ברוך הוא. האות ו' מציינת את הרגש והאות ה' (האחרונה) את המעשה. החטא מתחיל כששתי האותיות האלה נפרדות זו מזו, דהיינו כשיש ניתוק בין הרגש למעשה.
כמה פעמים בשנה אדם מניח תפילין ולא מרגיש שום חיבור רגשי? אם הוא מניח תפילין ב"מצוות אנשים מלומדה", גם עבירות חלילה הוא יעשה ב"מלומדה"... מה יעשה הבן ולא יחטא? מוכרחים טיפול שורש כדי לטפל בניתוק הזה.
כדי לא לשוב לאותו מקום, נחזיר את הרגש למעשה. הלומד רק חסידות – שרוי ב"הֶרְגשים". הלומד רק "נגלה", גמרא והלכה – שרוי במעשה. תשובה שתציל אותנו היא חיבור של הרגש עם המעשה, כל אחד מהם ישפיע על השני ויחזק אותו.
לפעמים אדם מגיע לשיא של רגש, ואחר כך הרגש הזה נעלם, והוא לא יודע איך ממשיכים מכאן. לכן צריך לדעת איך להמשיך לפעמים בלי רגש. כשאתה נמצא בהתרגשות גדולה, צריך לקבל החלטות שימשכו גם אחרי כן. ככה זה גם כשמתחתנים: בהתחלה יש החלטה שבאה מתוך רגש, ואחר כך, גם אם הרגש נעלם קצת, מחזיקים יחד שבעים שנה.
תשובה אמיתית פירושה שאסור לחיות רק עם רגשות או רק עם מעשים, התשובה היא לעשות הסכם ביניהם לחיות יחד.
כבר 3334 שנה אנחנו מציינים את מעמד הר סיני בחג השבועות. ובכל שנה העיסוק המרכזי הוא
מה אתה עושה היום? אני מנגן בחתונות, מפיק ויוצר סרטונים לאחרים ולעצמי, ויש לי מופע שנקרא
בזמן האחרון אני מוצאת את עצמי פחות ופחות כותבת ביומן. ישתבח שמו, דברים טובים מאוד קורים
אם רק הייתי יכולה לצאת מכאן. לא שלא מתנהגים אליי יפה כאן, זו הבעיה, שמתנהגים אליי