שלום חברים יקרים! שיהיה לכם פורים שמח!! חסידים אומרים שמי שזוכה לציין, אפילו בתזכורת קטנה, את פורים קטן הבא עלינו לטובה, עתיד להתקיים בו מאמר הכתוב: "זה הקטן גדול יהיה!". כשמגיע פורים קטן, ראוי לנו לזכור שזה ממש פורים. הרי חז"ל היו יכולים לקבוע שיהיה פורים רק באדר ב', ובכל זאת, קבעו 'פורים קטן' באדר א'!
בברסלב מספרים שרבי נתן נסע פעם אל רבי נחמן לפורים, ולמגינת ליבו הוא לא הצליח להגיע בזמן. הוא הגיע לרבי נחמן רק לקראת סוף החג, והאיחור הזה גרם לו עגמת נפש. למחרת, רבי נחמן עודד אותו ואמר: "שושן פורים הוא גם פורים!"
בוודאי נכון לומר, שגם פורים קטן, בי"ד ובט"ו – גם אלה ימי פורים! אז חשבתי לנצל את ההזדמנות, ולדבר אתכם על מנהג ישראל הנפלא שיש בפורים – ללבוש תחפושות. אמנם בפורים קטן לא נוהגים להתחפש, אבל בכל זאת – העיקר שיש סיבה טובה לדבר על ענייני פורים.
מה היית רוצה להיות?
מקובל לומר, שהמילה תחפושת קרובה למילה 'חופש'. אנשים בוחרים הרבה פעמים תחפושות שמבטאות את מה שהם היו רוצים להיות. אמנם זה לא כלל מוחלט, אבל לא מעט פעמים הוא ממש נכון. אדם מבטא דרך התחפושת שלו את ה'אני' האמיתי שאליו הוא כמה ושואף להיות.
בהקשר הזה, שמעתי פעם סיפור מעניין מידידי ר' יעקב אנושי. הוא סיפר על חברת מכוניות אמריקאית שערכה כנס שמטרתו הייתה להרים את המוטיבציה של סוכני השיווק שלהם. אחד המרצים באותו אירוע נתקל בבעיה משמעותית, והיא ארוחת הצהריים שנקבעה לסוף ההרצאה שלו… עם כל הכבוד להרצאה החשובה, גם אם היא חשובה יותר מארוחת צהריים, ברור שאת תשומת הלב של השומעים תפסו מחשבות קולינריות כאלה ואחרות, וכידוע שהיכן שמחשבתו של האדם, שם גם הוא נמצא, ולא בדיוק בהרצאה.
בכל אופן, כשהסתיימה ההרצאה וכולם מיהרו לארוחה, אחד הסוכנים שישב בקהל ניגש למרצה וביקש ממנו, שמכיוון שבדקות האחרונות הוא כבר לא היה כל כך מרוכז, הוא ישמח לשמוע סיכום ותמצות של ההרצאה במשפט אחד. המרצה הסכים ואמר לו כך: "בכל דבר שאתה עומד לעשות, תנסה לחשוב איך האדם שהיית רוצה להיות, היה עושה את אותו דבר".
אותו סוכן לקח את המשפט הזה ברצינות גדולה. אתם יודעים, לפעמים נחקק בנו משפט אחד כמו שצריך, ואז זוכים לעבוד איתו באמת. אותו בן אדם הדפיס ותלה לעצמו את המשפט הזה בכל מקום – בבית, על הטלפון, על המחשב, ואולי אפילו באמבטיה. הוא התחיל להתכוונן למשפט הזה, ובכל פעולה, בכל פעם שדעתו הייתה מיושבת והוא הצליח לזכור, הוא חשב איך האדם האידיאלי מבחינתו היה מתנהג.
כעבור כמה חודשים, אותה חברה הכריזה על תחרות בקרב הסוכנים – מי שיקדם הכי הרבה מכירות, יזכה בפרס. בסיום התחרות התקיים אירוע פומבי שבו הוכרזו ארבעה זוכים. בין המקומות השני והשלישי, וכן בין השלישי לרביעי, ההפרשים בנקודות הזכות היו זעירים, בערך נקודה אחת או שתיים. לעומת זאת, בין המקום השני למקום הראשון היה הפרש של 300 נקודות! הזוכה במקום הראשון, היה מיודענו – אותו סוכן שהלך עם המשפט שהוא שמע, לחשוב איך האדם שהיית רוצה להיות היה פועל.
אחרי ההכרזה על הזוכים, התברר שהמרצה מהכנס הראשון נוכח גם באירוע הזה. הסוכן שזכה בפרס הראשון, שהיה, איך לא, מכונית יוקרה אמריקאית, ניגש לאותו מרצה. הוא הודה לו על העצה הנפלאה, והתפתחה ביניהם שיחה. תוך כדי שיחה, המרצה שאל את הסוכן איך הוא הגיע לאירוע. הסוכן ענה ואמר: "חשבתי לעצמי, איך האדם שהייתי רוצה להיות היה מגיע לאירוע… אחרי מחשבה, קניתי כרטיס רק לכיוון אחד, לנסיעה במחלקה ראשונה. ראיתי במחשבתי שאני עומד לחזור הביתה במכונית יוקרה שאזכה כאן". יש שמסיימים את הסיפור בנקודה קצת צינית, שהמרצה נענה ואמר: "וואו! לא ידעתי שהמשפט הזה עובד כל כך טוב! מעכשיו גם אני אעבוד איתו…"
תחפושת לכל השנה
חברים יקרים! יש חשיבות גדולה לתחפושות. נכון, לפעמים יש אנשים שהתחפושות מוציאות מהם צדדים אפלים. גם תופעה כזאת קיימת לצערנו. אבל אף על פי כן, לכבוד פורים קטן אני רוצה לעודד את הנקודה הזאת של התחפושת החיובית.
חשוב כמובן גם להמשיך לצעד הבא, שאם אנחנו כבר מתחפשים לעיתים נדירות, ומצליחים לגלות מה היינו רוצים להיות, אז מאוד כדאי, שכבר עכשיו נאמץ את הדמות הזאת לחיינו. במנות קטנות ובבחירות קטנות, נוכל לקבל השראה איך לפעול בצורה טובה יותר. קצת להיות נוכח יותר עבור מי שצריך אותנו, להקשיב יותר, לשים לב בצורה עמוקה למילות התפילה, או סתם לתת זכות קדימה בכביש כמו שצריך.
בכל פעם שמצליחים להיזכר במחשבה הזאת, היא יכולה ממש לקדם אותנו. אני מאחל לכם באהבה גדולה שנזכה, ולו מספר פעמים ביום, לפני פעולות פשוטות כאלה ואחרות, להיזכר במחשבה המבורכת, איך האדם שהיינו רוצים להיות היה פועל כעת. מתוך כך נפעל גם אנחנו, בנעימות ובשמחה, מתוך חדוות הלב.