שלום חברים! אתם יודעים שבשבוע הבא, בימים י"ב וי"ג תמוז, יחול חג הגאולה של הרבי הריי"צ מלובביץ' זי"ע. אצל חסידים נהוג להתבטא שהרבי הוא 'בעל ההילולא', כלומר בעל השמחה – כי 'הילולא' פירושה שמחה, והיא לא חייבת להיות ביארצייט דווקא. אז בעל ההילולא, הרבי הריי"צ – רבי יוסף יצחק שניאורסון – קיבל בי"ב תמוז הודעה על שחרורו מהכלא הרוסי, ובפועל יצא לחופשי בי"ג בתמוז.
השחרור שלו היה ממש פלאי: הוא נאסר על ההאשמה החמורה ביותר – הפצת יהדות ברוסיה הסובייטית, ונגזר עליו בהתחלה שיוצא להורג. בחסדי ה', אחרי תפילות והשתדלויות רבות, גזר הדין הומתק ובסוף הוא יצא לחופשי.
חדר שינה וחדרי הלב
חייו של הריי"צ היו עשירים ומעניינים מאוד. נקודה אחת שהייתה בולטת בחייו, היא הנקודה של הסדר. במהלך שנות חייו היו לו הספקים עצומים – הן בעבודה הציבורית והן בעבודת ה' האישית שלו. פעם שאלו אותו איך הוא מספיק כל כך הרבה, אז הוא השיב שלאדם מסודר יש זמן להכל. כשמדברים על 'סדר', כוללים במושג הזה כמה עניינים. יש סדר במקום ויש סדר בזמן, יש סדר עדיפויות בהתנהלות המוחשית, ויש סדר בחדרי הנפש.
מתוך כל הדיבורים של הריי"צ שראיתי על סדר, ויש לא מעט כאלה, לקחתי דיבור אחד שאפשר יותר בקלות ליישם אותו. לא נעים לומר, אבל הנושא של סדר בחיים אצלי באופן אישי צריך שיפור, ואני מחפש דרכים ועצות כדי לקדם אותו… זה מזכיר לי פתגם אחר של הרבי הריי"צ אומר, שלאדם אסור לדבר לשון הרע אפילו על עצמו, אז לכן רק אומר לכם שאני מחפש איך לשפר את עניין הסדר בחיים. בכל אופן, חסיד אחד סיפר שאביו היה ב'יחידות' אצל הרבי הריי"צ, וקיבל ממנו הוראה להקפיד תמיד על שמירת הסדר בחפצים שלו. הרבי הדגיש ואמר: "תמיד לסדר את מיטתו, ולהשאיר חדר נקי ומסודר לפני שהוא יוצא בבוקר!"
באופן אישי, העצה הזאת עשתה עלי רושם חזק. גם אם זאת נקודה שנשמעת יותר מתאימה לתנועת המוסר, מסתבר שגם לחסידים היא יכולה להביא הרבה מאוד ברכה. באמת, יש אנשים שהסלון בבית שלהם מסודר, אבל חדר השינה לא. יש אנשים שאצלם קורה ההפך, חדר השינה מסודר ושאר החדרים לא. מי שליבו פתוח לקבל מהדברים של הריי"צ וליישם אותם בחייו, אם ידאג לסדר את החלק שלו בחדר השינה, ירוויח הרבה מאוד.
החסיד שסיפר על אותה עצה, אמר שגם עליו היא השפיעה מאוד, וכבר מגיל אחת-עשרה הוא קיבל על עצמו לנהוג כך. הוא סיפר על כך כאדם מבוגר, והעיד שאת ההרגל של סידור המיטה הוא הצליח לשמר לאורך רוב שנות חייו.
עוד יותר נקי
אותו חסיד סיפר על הדרכה נוספת שאביו קיבל מהריי"צ, והייתה שייכת למצבים שבהם שוכרים חדר במלון או דירה למגורים למשך כמה ימים. הרבי אמר לו, שבכל פעם שהוא שוכר מקום כלשהו, שיחזיר אותו לבעלים כשהוא נקי עוד יותר ממה שהוא קיבל אותו.
נראה לי שאת העצה הזאת אפשר ממש לשווק כסדנת הכנה לבין הזמנים… לפעמים אנשים ששוכרים צימר או חדר במלון, מרגישים כאילו המשכיר או הבעלים של המקום הוא סוג של עבד עבורם. אבל כדי ששוב לא נוציא לעז, נאמר שלפחות פעם פעם, לפני שנים רבות, היו אנשים שחיו עם תחושה כזאת… בכל אופן, הריי"צ מעודד אותנו להסתכל אחרת. למרות המחיר שמשלמים על הצימר, ולמרות שיש שירות חדרים ופועלי ניקיון, צריך לאמץ את המודעות הנפלאה הזאת שמעוררת רצון להיות עוד יותר טוב. כשאתה עוזב את החדר, גם אם הוא כזה ששכרת ליומיים־שלושה, כדאי לזכור שבעל ההילולה מדריך להחזיר לבעלים מקום נקי יותר ממה שהוא נתן. אולי אלה סטנדרטים רק למתקדמים, כלומר חסידים ואנשי מעשה, אבל בוודאי כל אחד ששומע את הסיפור הזה, גם בכלי שני או שלישי, יכול לאמץ מזה משהו. גם אם נחזיר את המקום מסודר רק כמעט כמו שקיבלנו אותו, זאת כבר תהיה מדרגה גבוהה. אם נוסיף לסדר את הפינוי של האשפה, ודאי כבר נחשב לצדיקים.
אותו חסיד ששמע על ההנהגות הללו מאביו, ששמע ישירות מהרבי הריי"צ, המשיך לספר שבכל נסיעה של אביו, הוא הקפיד מאוד לקיים את העצה הזאת. וכשהבן היה שואל: "למה לנקות, הרי לא אנחנו לכלכנו?" אביו ענה לו: "כך הורה לי הרבי לעשות!". נראה לי שאם זוכים לאמץ את ההנהגה הזו, היא יכולה לפתוח שערים ולתת לנו אפשרות לשמוע עוד רעיונות רוחניים בתורת החסידות בכלל ומהרבי הריי"צ בפרט. אחרי שמתחילים עם סדר גשמי בשני הצדדים שלו – סדר במרחב הפרטי של המיטה עליה ישנת, במקום שאף אחד לא רואה, וסדר בחיצוניות שבחיצוניות כאשר מתארחים אצל מישהו אחר, יכולים לזכות לדברים נפלאים.
חברים יקרים! אני מקווה שהעצות הללו לא יכווצו אתכם בתור סטנדרטים גבוהים מדי, אלא יעודדו אתכם להיות בהכרת הטוב כלפי סיוע בעצה טובה של אחד מבחירי צדיקייא. לחיים!