פרנסה היא משמים, אבל זה ניסיון גדול כל כך. מה העצה להתחזק בזה?

העצה היא להגות בדברי רבותינו בעניין הביטחון. לדוגמה: רבנו בחיי עורך בשער הביטחון ב"חובות הלבבות" התבוננויות רבות שמעמידות את האדם באור אמיתי ומציגות בפניו עד כמה מועט התחום שפעולתו יכולה להועיל בה ועד כמה מי שאמר והיה העולם הוא מנהיגו, הוא מנהלו, הוא זן ומפרנס מקרני ראמים ועד ביצי כינים.

כדוגמה לדבר הוא מביא שאדם בשעת עיבורו היה חתום ונעול ברחם אמו, ואף אדם לא יכול היה להגיע אליו, ובכל זאת הקדוש ברוך הוא פרנס וזן אותו באופן פלאי שאין כל רופא ומדען יכולים לעמוד על קצה הדברים ובוודאי שלא לפעול אותם. ומי שדאג לנו בקטנותנו לא עוזב חסדו מאיתנו, אלא שבבגרותנו הוא מבקש שגם אנחנו נשתתפ, לא מפני חוסר יכולתו חלילה אלא מפני רצונו בקרבתנו והתקשרותנו אליו.

לאחרונה אין לי ברכה בכסףהכל מתבזבז על הוצאות מזדמנות שלא היו בעבר. אני מקפיד על מעשרות. מה עליי לתקן?

יש לתקן בהשתדלות – גם בעולם הזה, וגם בתורה ומצוות. בעולם הזה – התיקון הוא לעשות חשבון נכון וגם לשקול הפתעות והוצאות שלא לקחנו בחשבון. בנוסף, לאדם יש תמיד לחפש בצרות שעוברות עליו מה עליו לתקן בתורה ומצוות, אך במקומות מוכרים ולא מוזרים. למשל, אם אדם נפגע בתאונות דרכים, הוא צריך לעשות תשובה על הנהיגה שלו, ואם נפגע מחבר שהתנקם בו, עליו לשוב על היחס לזולת ולהרבות באהבה. אם יש עניין שקשור לאותה צרה, יתחזק בו, ואם לא – יתחזק באופן כללי במצוות.

יותר מכך, יש להתחזק בביטחון בה' שמביא רק טוב על האדם, כמו שאמר רבי נחמן מברסלב: "כשאדם יודע שכל מאורעותיו הם לטובתו, זאת הבחינה היא מעין עולם הבא". וכמו שנפסק בשולחן ערוך, שירגיל אדם עצמו לומר, כל דעביד רחמנא – לטב עביד.

אני פשוט לא יודעת באיזה מקצוע לבחור

הדרך הנכונה בשאלות מסוג זה היא להתייעץ עם אנשים מנוסים שמקצועם הוא לסייע בשאלות כאלה. אפשר ורצוי לפנות אליהם, וכן להתייעץ עם קרובים שמכירים אותך והם בעלי עצה טובה. בכללות נאמר, שדרכו של האדם צריכה לכלול כמה שאלות יסוד: אחת, במה אביא תועלת לעולם, לתיקונו ושכלולו ולגילוי אור ה' בקרבו? שנית, במה אני מוכשר, ואילו מתנות ויכולות מיוחדות נטע בי הקדוש ברוך הוא? ושאלה שלישית, שתמיד הייתה חשובה ובייחוד כשאנו בארץ ישראל, היא מה ישמח אותי ויגרום לי עונג בעבודתי?

בספרו 'אדר היקר' כתב מרן הרב קוק במאמר 'העונג והשמחה': "רק כשיתענג האדם וישמח במעשה הטוב והיושר, אז יהיה חרוץ לעשותם בתכלית שלמותם ולהוסיף עליהם מדי יום ביומו".

אהבת את המאמר? שתפו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך

רוצים לשאול את הרב יהושוע שפירא שאלה?

כתבו לנו כאן

מצאתם טעות בכתבה?

נשמח שתדווחו לנו וככה נוכל לתקן...

דילוג לתוכן