האבל על חורבן המקדש מעורר אצלנו את המקום של המודעות למציאות הכיליון שבעולמנו. למעשה החשש המתמיד שלנו למציאות של הפסד ואובדן מוליד אצלנו מנגנון שלעיתים השפעתו גרועה יותר מהאובדן בעצמו. כוונתנו לרגש המוכר לנו ביותר: הפחד.
מדוע הפחד מגיע? הפחד הוא מנגנון קדום מאוד בנפש וחיובי במהותו. תפקידו להדליק לנו נורת אזהרה ולעצור אותנו מפעילות כל אימת שרצינו לגעת באש כשהיינו ילדים, או כל פעם שחווינו בעברנו איום קיומי. הבעיה בפחד איננה עצם הימצאותו, אלא היציאה שלו במהלך הדורות מפרופורציות נכונות והופעתו האוטומטית, גם כשאין סכנה ממשית. בעידן המודרני בו אין לנו הרבה מקרי מוות ואובדן טוטליים כבעבר – הוא ממשיך להופיע ובצורה מוגזמת וזה גורם לשיתוק ולאובדן תקווה ושמחה. כך קורה שבשם הפחד מאובדן ומוות דמיוניים – משתק וממית אותנו הפחד עצמו ללא כל אויב אמיתי באופק.
וכך כותב הרב קוק: "הפחד הנפרז (=המופרז) נוטל את זיו החיים של האדם ושל כל החי המרגיש. אין דבר רע ואכזרי בעולם דומה לו… מקור כל חולשה, כל רפיון חומרי מוסרי ושכלי, הוא רק הפחד העובר את גבולו".
בעולם האימון, הפחד הוא האויב מספר אחת של ההתקדמות. כבני אנוש אנו עושים הכול כדי לפעול רק בתוך אזור הנוחות המוכר לנו, ומעטים מעזים להתקדם ולכבוש יעדים חדשים. אתגר המאמן – להתמודד אתו ולהיות יכול לו ולהתגבר עליו.
כיצד עושים זאת? לאימון ולטיפול המצויים כיום יש שלושה סוגי פתרונות והם תלויים במדרג הפחד:
1. מול מקרה של פחדים קטנים ושגרתיים: ננסה ללמד את המתאמן לרכז את מודעותו לציור ההצלחה ופשוט לא לחשוב ולא להתחשב בפחד. לעקוף אותו מתוך התרכזות בציור אפשרות ההצלחה.
2. מול פחדים גדולים יותר:  נשתדל לחתוך את המקרים לפרוסות. נתאמן לעבור פחד קטן ולהצליח, ובהדרגה להגדילו ושוב להתגבר ולהצליח – עד שנצליח להתגבר גם על הפחד הגדול. אדם הסובל מפחד גבהים (טיסה, מעליות, סנפלינג) יתאמן לחוות פחד מגובה קטן ולהצליח ובהתמדה להגדיל את הגובה ולהצליח עד שיתגבר על פחד מטיפוס בגובה רב.
3. מול פחדים של "חורבן גדול": אדם שחווה טראומה ואובדן גדול צריך עצה אחרת. שיטות הטיפול בטראומה עובדות בשיטה הפוכה: לא לברוח מחוויית הפחד אלא לזהות את סוג הפחד, לראות אותו ובעזרת משחק בדמיון מודרך להתיידד אתו. ההיגיון בשיטה זו נעוץ בהבנה שהפחד גדול ומאיים כל עוד הוא סמוי ומצוי בתת המודע. מרגע שמזהים אותו ומדברים עליו עוצמתו מופחתת בהרבה. כשהפחד פוחת ניתן להפעיל על הפוחד את השיטות הקודמות (1 ו־2).


אז מה עושים תכל'ס?
תרגיל "התיידדות עם השדון": 

  1. זהו רצון שלכם לבצע משהו שמשום מה לא מתגשם. 
  2. התבוננו איזה סוג של פחד חוסם אותו (פחד מזלזול החבר? פחד מפציעה? פחד מהפסד כסף? פחד מאי ראיית הפרטים הקטנים?). 
  3. הפכו אותו בדמיונכם לדמות של שדון. העניקו לו שם ידידותי ומגניב (בושון? שודדי?). 
  4. התיידדו עם השדון. בצעו שיחה דמיונית: נסו לשמוע ממה הוא רוצה להציל אתכם. הודו לו ואז הסבירו לו מדוע הוא מוגזם. 
  5. כעת תתכננו מחדש את מימוש הרצון. תתכוננו להפתעה טובה: פתאום זה יהיה פחות מפחיד ויותר אפשרי.

אהבת את המאמר? שתפו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך

מצאתם טעות בכתבה?

נשמח שתדווחו לנו וככה נוכל לתקן...

דילוג לתוכן