במשל הרועים שלו מתנבא זכריה: "וָאֶקַּח לִי שְׁנֵי מַקְלוֹת לְאַחַד קָרָאתִי נֹעַם וּלְאַחַד קָרָאתִי חֹבְלִים". שני כוחות מנוגדים שעל ידם בורא העולם מקדם את בני האדם: העונג והכאב.
אם נתבונן בחיינו נגלה עד כמה חוק זה מדויק ומקיף את כל תנועת חיינו. כל תנועה מחיינו קשורה לכאב או לעונג בלבד. אנו ננסה ככל יכולתנו להתקרב ולהשיג דבר מה המסב לנו התרגשות או תחושת שלמות מענגת ואנו נפעיל כוחות התנגדות או התרחקות מכל מה שגורם לנו סבל, פחד או אי־נעימות. בספרות הנסתר הקדומה היטיבו קדמונינו להגדיר זאת באמרם: "אין בטובה למעלה מענג ואין ברעה למטה מנגע" (ספר יצירה פ"ב).
במבט ראשוני זה מזכיר את שיטת החינוך הישנה והפרימיטיבית: שיטת המקל והגזר. הבנת העניין טמונה ברמת ההפשטה שלנו אבל, התשובה היא חד משמעית: כן, תמיד מה שהניע ומה שיניע אותנו לעשייה בכל תחום הוא משיכה אל מצב מענג או רתיעה ממצב של סבל. זה היה נכון פעם וזה נכון תמיד. ההבדל הגדול הוא ברמתו של האדם, מה נחשב עבורו עונג שיקדם אותו ומה נחשב אצלו סבל שיניע אותו מלהישאר תקוע בבוץ הנוכחי. אצל ילד המניע המענג יהיה ממתק או ציון לשבח, אצל האדם המבוגר המניע יהיה מענג פנימי יותר, כמו הרצון למימוש עצמי או לחוויית סיפוק ואושר.
נכון הדבר גם לגבי המניע השלילי – "הכאב": בחברה החיצונית יהיה זה עונש מטעם המדינה, כמניע לאי־עבירה על חוק, לעומת אדם פרטי בוגר שאצלו המצפון האישי המייסר הוא שמונע ממנו מלעשות חטא או עבירה. בכלל, עצם השימוש במונחים כמו "מוסר" ( = כאב, ייסורים) ו"אושר" ( = עונג) הוא המוכיח שבסופו של דבר מה שמונע מאתנו לעשות או מאיץ בנו לעשות דבר מה הם העונג או הכאב הכרוכים בעשייה זו.
אם זה כל כך פשוט למה זה כל כך חשוב? ניסיון האימון מוכיח שככל שנהיה מודעים לכאב או לרווח הכרוכים בכל תוצאה של פעולתנו נוכל למנף חוק זה בשביל לזוז ממקומות שאנו תקועים בהם.
מוני לוי התאמן על לחץ בזוגיות. ככל שהאימון התקדם התברר שדווקא הזוגיות תקינה ויחסי אהבה וכבוד הדדיים שוכנים במשפחת לוי. שורש הלחץ היה במינוס גדול בבנק. למרות המינוס, מוני המשיך להתנהג כאילו אין מחר ובזבז. בשיחת "עונג או כאב" הוא הסריט בקול רם את תסריט ההמשך: מה ההשלכות הכואבות העתידיות של התנהלות זו על כל תחומי חייו, ומהן ההשלכות האפשריות המענגות שמצפות לו אם ישנה את האוטומט, ויאזן בין הוצאותיו להכנסותיו. מוני שמע את עצמו ונבהל. שבוע לאחר מכן יצר קשר עם גורם שקשור לארגון "פעמונים".
אז מה עושים תכל'ס?
תרגיל "טבלת בעד ונגד": קחו פרויקט שאתם מתלבטים אם לעשותו, או הרגל שאתם מתקשים להיפטר ממנו וערכו טבלה "בעד" ו"נגד": בצד אחד תשפכו על הדף את כל הנקודות שאתם מרוויחים ממנו, ובצד שני את כל מה שתפסידו (בכל התחומים) מן הפרויקט או ההרגל. התבוננו בתוצאות והפנימו זאת. זה יעזור לקבל החלטות נועזות.
בס"ד
שבת, 5 אוקטובר, 2024
הכי עדכני
11:48
11:47
11:44