בס"ד

יום ראשון, 16 מרץ, 2025
הכי עדכני
שמחת פורים. איך, כמה ולמה?
שמחה אנטי־עמלק
// הרב דניאל כהן, בת עין

אין זה מקרה שפרשת זכור, בה אנו מצווים לזכור את מעשה עמלק, נופלת על פרשת אהרן הכהן הגדול, ועוד כשהוא מדליק את המנורה. זהו איתות ומסר עמוק - אהרן ושמחתו הטהורה מהווים אנטי־תזה מוחלטת לעמלקים הכעסניים. העימות הזה איננו מבשר טוב לעמלק, שכן כוחה של שמחה אמיתית גובר תמיד על הכעס והספק.

משנכנס אדר מרבים בשמחה - אמרה המבטאת את רוח חודש אדר ופורים בכללו, החודש בו אנו מצווים להגביר את השמחה בליבנו. אך מהי שמחה אמיתית? דוגמה מופלאה לכך ניתן למצוא באהרן הכהן, האיש הראשון שהתנסה בשמחה אמיתית טהורה.

כאשר הקב"ה פנה למשה בסנה הבוער וביקש ממנו להנהיג את עם ישראל, משה היסס. אחד מחששותיו היה שאחיו הגדול, אהרן, יקנא בו. אך הקב"ה הרגיע אותו באומרו: "הנה הוא יוצא לקראתך וראך ושמח בליבו". ואכן, כאשר נפגשו האחים, אהרן שמח שמחה אמיתית לראות את אחיו הצעיר זוכה לגדולה.

מה מיוחד בשמחה זו של אהרן? היא לא הייתה קשורה למימוש עצמי או להישג אישי. אילו כך היה, אכן היה מקום לקנאה. שמחתו של אהרן נבעה ממקור עמוק יותר - השמחה בראיית מימוש התכנית האלוקית, בהתגשמות פוטנציאל הבריאה דרך גדלותו של אדם אחר.

כולנו חווים רגעים כאלה של שמחה טהורה: כשאנו רואים ילד לומד ללכת, או כשילד מצליח לרכוב על אופניים לראשונה. זוהי שמחה שאיננה קשורה להישגים שלנו, אלא שמחה מעצם ראיית הבריאה מתממשת ומתגשמת. כשאנו חופשיים מקנאה, אנו יכולים לחוש שמחה זו במלואה.

בחודש אדר אנו מתמודדים עם ההיפך הגמור משמחה זו - עמלק. עמלק מטיל ספק בשאלה האם יש ערך לחיים, האם יש משמעות למעשה בראשית. הוא מייצג את האנטי־תזה לשמחה, שכן אינו מסוגל לראות את החן והערך שבבריאה ובחיים. צאצאיו של עמלק, כדוגמת המן, מתמלאים חמה וזעם לראות אחרים בגדולתם, בניגוד מוחלט לשמחתו הטהורה של אהרן.

דמותו של אהרן הכהן, אוהב שלום ורודף שלום, השמח בהצלחת זולתו, היא התרופה והניגוד המושלם לרוח עמלק המלאה בקנאה, שנאה וכעס. כשאנו מרבים בשמחה באדר ובחג הפורים, איננו חוגגים רק את הצלתנו הפיזית, אלא מאמצים את השמחה הטהורה של אהרן - השמחה בהתגשמות הטוב בעולם, בין אם הוא מתגשם דרכנו או דרך אחרים. זוהי שמחה שמנצחת את עמלק, שמחה שמכירה בערך הבריאה ובמשמעות החיים, שמחה שרואה את האור האלוקי המתגלה בכל פינה.

נדלקים מבחוץ, בוערים מבפנים
// הרב יהושע מרדכי שמידט, ראש ישיבת נחלת יוסף שבי חברון ומחבר שיטת הסימנים על הש"ס

פעם ניגש אלי יהודי ואמר לי שכל האווירה הקיימת בפורים בבתי במדרש ובסעודות פורים רבות - כולה חיצונית. אנשים שותים יין ומתבסמים, מקפצים, רוקדים ושמחים. איך אומרים החבר'ה? "פוזות". הרי אנחנו מכירים את הבחורים הללו מלפני פורים; הם לא כאלו צדיקים, אבל בפורים פתאום הם עוצמים את העיניים, שרים בדבקות, ונמצאים בשמחה עילאית...

לרגע חשבתי שאכן זו קושיה גדולה, ואולי כל השמחה בפורים היא רק עניין הלכתי כדי להגיע לקיום "חייב איניש לבסומי עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי" - שיהודים ישתכרו וישמחו... באמת, האומנם כך?! הרי אנחנו מוצאים, להבדיל בין קודש לחול, אנשים ששותים דרך קבע אלכוהול או צורכים סמים, לא עלינו, והם בעננים... אבל פורים, כמובן, בכלל לא בכיוון הזה. כולנו מכירים את המימרה בשם האר"י הקדוש: "פורים כ־פורים", כלומר שיש בפורים מעלה גדולה מאוד, עד כדי כך שההשגות שאנו מגלים אליהן ביום כיפור בדרך היראה, בפורים אנו משיגים אותן מצד האהבה והשמחה (מכתב מאליהו, בלק עמ' 123). אז מה באמת הסיפור של השמחה האמיתית בפורים?

אפרופו יום כיפור, ישנה הלכה בדיני יום כיפור השופכת אור לעניות דעתי על הסוגייה הזו, והיא יכולה להוות מפתח לתירוץ הקושיה. המשנה אומרת (יומא עג) שכלה רוחצת כל שלשים יום לנישואיה, גם אם ביניהם חל יום הכיפורים. למה? מסביר רש"י, שהכלה "צריכה נוי עד שתתחבב על בעלה, כל שלשים יום לחופתה היא קרויה כלה". כך אכן נפסק להלכה, ויש פוסקים שהרחיבו את היתר הרחיצה אף לסיכה.

תשאלו: וכי כלה צריכה להיות חביבה על בעלה רק שלושים יום? ודאי שלא! אבל לאחר שהבעל והאישה מתרגלים זה לזו הם כבר פחות צריכים את הסיוע החיצוני, כי שלהבת האהבה פורצת ועולה ביניהם מאליה.

כך הדבר גם בעבודת ה', כפי שמגדיר בעל ספר החינוך ומעניק לנו עצה לחיים: "אחרי הפעולות נמשכים הלבבות". לא משנה היכן היית, מה חשבת, מה עשית, איזה אדם אתה - השאלה היא היכן אתה רוצה להיות מכאן והלאה, ואם תעשה ותפעל בכיוון הזה – בסוף תגיע לשם.

לאחר חטא העגל, הקב"ה אמר למשה לצוות על בני ישראל להביא תרומה למשכן. מה שייך הציווי על תרומת המשכן לחטא העגל? וכי זה לא תרתי דסתרי?! ההסבר הוא – אומר ה'שפת אמת' – שבאמת בכל יהודי ויהודי, אפילו הרחוק ביותר, יש ניצוץ אלוקי; הוא כמו גחלת עוממת, שכאשר רק נושפים בה היא מיד נדלקת, וכך גם יהודי חוטא שהשתתף במעשה העגל זקוק למעשה הנתינה של התרומה שידליק אותו ויציף מתוכו את הכיסופים שלו לקב"ה.

המציאות מוכיחה שכל יהודי מלא מצוות כרימון, מלא וגדוש בדברי תורה, ובקלות אפשר להדליק אותו. הגמרא מספרת (סנהדרין לח) שיהודה וחזקיה בני רבי חייא ישבו לפני רבי ולא אמרו דבר, אבל לאחר שהשקו אותם יין הם פתחו את פיהם ודיברו דברי תורה!

נחזור, אם כן, לפורים ונאמר כך: אמנם ייתכן שהשמחה בהתחלת היום והסעודה אצל חלק מהציבור היא כזו שזקוקה לסיוע מבחוץ, אבל הפעולה הזו מושכת את ליבו של היהודי, שכלו וכל מהותו ו"מתוך שלא לשמה בא לשמה" - הניצוץ הקטן הופך לאש גדולה הבוערת ועולה מתוכו עד לב השמיים, והשמחה פורצת גבולות ומגלה את הנשמה הטמונה בתוכו. יהי רצון, אפוא, שנזכה להמשיך את קדושת פורים ושמחתו לכל השנה כולה.

 

אהבת את המאמר? שתפו

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך
אורי צוקר

הסתר אסתיר

אם רק הייתי יכולה לצאת מכאן. לא שלא מתנהגים אליי יפה כאן, זו הבעיה, שמתנהגים אליי

למאמר המלא »

מצאתם טעות בכתבה?

נשמח שתדווחו לנו וככה נוכל לתקן...

דילוג לתוכן