בס"ד

דרוש: מכשיר שמיעה

דרוש: מכשיר שמיעה

שלום חברים! אשרינו שאנחנו זוכים לזמן המיוחד של ספירת העומר! השבוע אנחנו נמצאים בשבוע של ספירת הנצח, והשיא של הנצח מגיע ביום של נצח שבנצח. העניין של נצח שבנצח מתבטא ביכולת להתמיד בדברים טובים, ובכוח שיש לטוב שלנו לנצח את כל המניעות. ניצחון על כל המניעות הופך את הטוב שבנו לנצחי.

המילה 'ניצחון' עלולה להתפרש במובן נמוך של הכנעת אויב חיצוני. לעומת זאת, המובן הגבוה של הניצחון הוא בפנייה כלפי פנים – להכניע את כל מה שמונע מאתנו להיות במיטבנו. השבוע מקבלים כוח להתגבר על החסימות שמעכבות את הנשמה הגדולה שלנו מלהופיע, וכך לזכות ולעשות את השליחות שלנו בעולם.

תתשי"ח

בימי ספירת העומר, מעבר לעבודה הפרטנית של כל ספירה, יש עבודה גדולה ועיקרית שמלווה את כל הספירה – לדון לכף זכות ולהרבות באהבת ישראל. כנגד מה שהיה אצל תלמידי רבי עקיבא, יש לנו עבודה חשובה – להרבות בכבוד בין איש לרעהו.

בעניין הזה שמעתי ווארט משמעותי מאוד בשם ר' יצחק אייזיק מקאליב. ר' יצחק אייזיק היה מייסד שושלת קאליב, והוא סבא רבה-רבה של האדמו"ר מקאליב המפורסם של דורנו. הוא היה אומר, שהמילים "דן את כל האדם לכף זכות" עולות לאותה גימטריה של המילים "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד". למען ההגינות אודה שלא בדקתי את הגימטריה הזאת בעצמי, אבל מישהו שכן בדק אמר לי שהמספר בגימטריה הוא תתשי"ח.

יש כאן רמז נפלא ובעל משמעות עצומה. בעצם, ר' יצחק אייזיק אומר, שכמו שיהודי צריך למסור את נפשו על אחדות ה', כך יהודי צריך למסור את הנפש כדי לדון את כל אדם לכף זכות. זאת אומרת, שצריך לשים את כל הכוח על היכולת להתגמש ולהיות יצירתי, כדי לשנות את המבט שלנו. צריך להתאמץ כמה שיותר כדי לקנות את היכולת להסכים ולהסתכל על דברים מזווית אחרת. לא להניח לסיטואציה כמו שהיא נראית לנו במבט ראשון, ולפטור את עצמנו מלדון לכף זכות. יהודי שמאמין באמת ש"ה' אלוקינו ה' אחד", שיש אחדות בבריאה ואין נפרדות, הוא בוודאי יגיע גם לעין טובה וידון כל אחד וכל דבר לכף זכות. באופן אישי, הצירוף של שני הפסוקים האלה ממש נגע בי. תחשבו גם שיש כאן גימטריה לא רק של מילה אחת, אלא של ריבוי מילים שיוצאות בדיוק אותו דבר!

בדיקת פגמים

חברים יקרים! אחרי שקיבלתם עול מלכות שמים ואת ההחלטה לדון לכף זכות, אנחנו מגיעים לסיפור… מספרים שיהודי אחד היו לו כך וכך בעיות בזוגיות (אני לא יודע אם להוסיף כאן "כמקובל" או "כנהוג" או "כמו שקורה לעיתים רחוקות" – הלוואי שלכולכם יהיה תמיד שלום בית!). היהודי הלך ליועץ נישואין, שיעץ לו לקנות לאשתו מתנה שתהיה שימושית עבורה על בסיס יומיומי. שתהיה מתנה מושקעת במיוחד, ושתשמח אותה בתדירות גבוהה. כך היא תיזכר כמה הוא עושה לה טוב, וכך יהיה להם צעד משמעותי לקירוב ביניהם.

היהודי קיבל את העצה, וחשב על כך שחלק מכל מה שקשה לו ביחסים עם אשתו זאת הבעיה שהיא לא שומעת טוב. הוא החליט להפתיע אותה ולקנות לה מכשיר שמיעה. הוא הלך למכון שמתמחה בכך וביקש מכשיר עבור אשתו. המומחה במכון הסביר לו שמכשיר כזה הוא לא מסוג הדברים שקונים כמתנה בהפתעה. צריך אבחון של רופא וכמה בדיקות התאמה, אבל היהודי לא ויתר. הוא ביקש והתחנן עד שהמומחה הסכים באופן מיוחד לייצר מכשיר בלי לבדוק קודם את ההתאמה, אבל הייתה לו בקשה: "אני רק צריך לדעת מאיזה מרחק היא לא שומעת, כדי לאמוד את איכות הקושי בשמיעה. תעמוד בבית ותנסה לבדוק בדיוק מאיזה מרחק אשתך לא שומעת".

היהודי שלנו רץ בשמחה לבצע את המשימה, הוא מגיע הביתה, פותח את הדלת ואומר: "שלום לך אשתי היקרה! מה הכנת היום לארוחת צהריים?" אבל אשתו לא עונה לו. הוא מתקדם עוד כמה מטרים עד לסלון ומנסה שוב: "שלום אשתי היקרה! מה הכנת לארוחת צהריים?" הוא לא מקבל תשובה, אז הוא מתקדם עד לפתח המטבח, ובפעם השלישית שהוא שואל אותה, כשהוא כבר ממש סמוך אליה ליד הסירים, הוא שומע אותה אומרת לו: "בעלי, אמרתי לך כבר פעמיים – הכנתי היום מרק ירקות…"

אתם מבינים, הרבה פעמים במקום להסתכל על עצמנו, אנחנו מנסים להתאים לזולת מכשיר שמיעה כזה או אחר. תמיד יש לנו ביסוס של הרבה טענות מנומקות, למה השני צריך להשתנות. חלק מאוד בסיסי בתרגול איך לדון לכף זכות, היא השאלה שאדם שואל את עצמו: "אולי בעצם הדבר שקשה לי עם הזולת, הוא קושי שקיים בתוכי". אני לא מתכוון שאדם צריך להתחפר בהאשמה עצמית, אלא לבדוק באופן אמיתי אם בתוכי יש בעיה שבידי לשנות. לעומת הניסיון לגרום לזולת להשתנות שהוא כמעט בלתי אפשרי, ניסיון לחולל שינוי באישיות שלי זה דבר בר השגה. אם אדם מתגייס כולו ברצון טוב למען התיקון שהוא צריך לעבור, יש סיכוי גבוה להצלחה. זאת הצלחה שעל ידה אדם מתחיל לדון את עצמו לכף זכות, ואז הוא גם רואה את הזולת באור חדש. הפגמים של מישהו אחר באים בעצם לעורר אותנו ולכוון אותנו אל השליחות האמיתית שלנו בחיים בצורה עמוקה יותר.

חברים! שנזכה, שכל אחד מאתנו יגביר את עוצמת מכשיר השמיעה הפנימי שלו. להתבונן ולהקשיב לעומק של המציאות המלאה כולה בטוב ה'. שנזכה להפנים את הגימטריה הכל כך נפלאה הזאת – "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד" = "דן את כל האדם לכף זכות". לחיים!

אהבת את המאמר? שתפו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך

מצאתם טעות בכתבה?

נשמח שתדווחו לנו וככה נוכל לתקן...

דילוג לתוכן