עבודת הנפש

עבודת הנפש

"כל דבר שאי פעם ראיתי ועשיתי – חוזר עכשיו באופן האמיתי שלו. כל אותן שעות ארוכות שבהן הייתי צופה בסרטים ובמשחקי כדורגל – הכל חוזר עכשיו אל הקדושה וזה כיף לא נורמלי", מחייך דורון הגי (38) העומד מאחורי פרויקט הסרטונים החסידי "פני מלך". דורון ואשתו יעל, זוג חסידי חב"ד בעלי תשובה המתגוררים כיום בצפת, מתפרנסים מעסק של הפקת סרטוני תדמית. לצד הביזנס המשפחתי הם הפיקו בשנה האחרונה גם עשרות סרטוני הנפשה (אנימציה) ברוח החסידות, המופצים באינטרנט ובווטסאפ. דורון שהתברך בקול חזק וצחוק משוחרר אחראי על התסריטאות ושלל הקולות והחיקויים, ויעל מעצבת את האיורים ומנפישה אותם.
הסרטונים השונים מדובבים לשלל שפות ועוסקים בנושאים כגון סיפורי צדיקים, חגי ישראל, מדרשים ופרשת השבוע – וגולת הכותרת: סדרת סרטונים מתובלים בהומור חמים ומשעשע, לביאור שיטתי של מושגים מרכזיים בספר התניא. לקראת הריאיון עם דורון החלטתי לעשות שיעורי בית, ולצפות בשניים־שלושה סרטונים יחד עם ילדיי. הם כמובן היו מרותקים למסך ונהנו עד הגג, אך לקח לי דקות ארוכות להבין כי מי שצוחק בקול ואומר שוב ושוב "נו, רק עוד סרטון אחד ודי", הוא בעצם אני.
"זה דבר מדהים לעבוד עם האשה. אנחנו עובדים כל היום, ביחד, על שולחן אחד קטן ושני כסאות", מספר דורון שגם עובד כמרצה ליהדות במרכז 'אסנט' בצפת. "הסלון שלנו הוא בעצם האולפן והסטודיו גם יחד והילדים הם חלק מקולות הרקע והדיבוב. זה ממש פרויקט משפחתי וזה פשוט כייפי".
דורון רואה בעצם הצלילה הבלתי־מתוכננת לפרויקט המיוחד, השגחה פרטית מופלאה. "תמיד הייתי קשור לתחום של משחק – הייתה לי תקופה קצרה שבה הופעתי כסטנדאפיסט, ההופעות האלה היו כנראה גרועות למדי", הוא מחייך, "אבל הן נתנו לי הרבה רקע של כתיבה, של יכולת עמידה מול קהל וגם הרבה מאוד צחוק. אשתי לקחה קורס בגרפיקה ופוטושופ ומאז שנינו מתקדמים בעניין – וממשיכים ללמוד ולהתמקצע".
הוא עצמו נולד במשפחה חילונית בנווה מונוסון ועבר את המסלול הישראלי הרגיל, עם מה שהוא מגדיר כ'אנטי חזק' לתורה ומצוות. אחרי שירות צבאי רצוף ניסים בדרום לבנון משהו אצלו השתנה. "הבנתי בפשטות שמישהו שמר עלי. היה בלתי אפשרי להתעלם, להתווכח או לתרץ את זה. לקח לי עוד כמה שנים וטיול ארוך בדרום אמריקה שכלל עבודה באוניה של שיט־תענוגות. שם גם נחשפתי לגילויי אנטישמיות מצד אנשים שאיתם עבדתי – כדי שאתקדם לשלב הבא: להבין שיש ליהודים ייעוד מיוחד ולהתחיל בחיי תורה ומצוות".
עם חזרתו ארצה החל דורון בלימודי תואר ביחסים בינלאומיים ומאוחר יותר החליט לסובב את ההגה ולעבור ללימודי אמנות. במסגרת הלימודים נחשף לסיפור עקידת יצחק כפי שהשתקף באמנות הקלאסית. "הסיפור הזה של אבא שבא לשחוט את הבן שלו, מאוד הרגיז אותי", נזכר דורון. "החלטתי ללמוד את העניין הזה לעומק – וכך התחלתי ללמוד תורה באופן רציני".
יעל, ילידת בלגיה, הגיעה ארצה כדי לשרת בצה"ל וכשחזרה לבלגיה התגלגלה לבית חב"ד בבריסל שם הכירה זוג ישראלי שהגיע לשליחות במקום. אחרי תהליך התחזקות היא החליטה לחזור ארצה, פה הכירה את דורון והם החליטו להתחתן.

אל תעוף מהרכבת
כמעט כל אחד מהסרטונים מתורגם ומדובב באופן מידי גם לאנגלית, רוסית, צרפתית, ספרדית ופורטוגזית. את הדיבוב תורמים ידידים מרחבי העולם – כולל שליחי חב"ד שנדלקו על הסרטונים ונוטלים חלק בהפקה המיועדת לקהילה שבה הם פועלים. דורון מספר על סרטון מיוחד שהפיק על שבע מצוות בני נח, שזכה באופן מיוחד גם לדיבוב בערבית. "קיבלנו תגובות מהרבה אנשים, החל מברזיל ועד למצרים", הוא צוחק. "זה הכח של המדיה – אתה אולי יודע איפה זה מתחיל, אבל לא יודע איך זה ייגמר. יש סיפור על האר"י הקדוש שישן בצהרי השבת של פרשת בלק, ותלמידיו ראו שהוא חולם משהו מיוחד. כשהוא התעורר ביקשו התלמידים שיספר להם מה ראה בחלום, והאר"י השיב: 'אפילו אם אספר לכם במשך שמונים שנה שלמות לא אצליח להסביר מה שראיתי'. כלומר, מה שמועבר בכל־כך הרבה מילים, יכול להיקלט בתמונה אחת ובסרטון אחד".
"הקצב והזמינות שיש בעולם הוויזואלי פשוט כובשים את האנשים. כולם שמים לב לכך שבדור שלנו אנשים קוראים פחות ופחות וצופים יותר ויותר. זה לא רק קלקול", הוא משוכנע. "העניין של המשיח הוא ראיית אלוקות – והדור שלנו, שהוא דור של גאולה, באמת לא רוצה לשמוע אלא יותר לראות ולחוות".
כשאני שואל אותו איך בעצם אפשר להסביר פרק בתניא באמצעות סרטון, דורון חושב מעט. "התנאי הראשון זה לחיות את הדברים בצורה אישית. לפני שאני ניגש לעשות סרט אני לומד את הנושא או המושג לעומק ומנסה כמה שיותר להתחבר אליו – ואז בהשגחה פרטית מופלאה ה' מוריד לי משל מתאים שמאפשר 'להוריד' את הדברים. אתן לך דוגמה מסרטון שאנחנו עובדים עליו עכשיו", הוא אומר. "כתוב בפרק י"ב בתניא ש'בינוני' הוא אחד כזה שלא חטא ולא יחטא לעולם. שברתי את הראש איך מסבירים דבר כזה, ופתאום 'נפל' לי שזה כמו רכבת הרים. יש מישהו שעולה לרכבת הרים, חוגר את עצמו בחגורת הבטיחות ולעולם הוא לא יסיר אותה – אבל הוא עדיין עולה ויורד. הרשע שהוא בעצם משוגע – מוריד מעליו את החגורה, וכך הוא יכול לעוף מהרכבת".
הגיע זמן הראייה
אחד הסרטונים שהכי מצאו חן בעיניי, הוא כזה הממחיש את הסברו של בעל התניא על ההבדל בין תשובה מיראה לתשובה מאהבה. הרעיון מוצג כשידור טלוויזיוני על תחרות ספורטיבית לקפיצה לגובה בלב איצטדיון הומה אדם, הזוכה לפרשנות הדוקה, מרגשת ומצחיקה של מומחה בשם 'פרופסור תשובה'.
"הרעיון של הפצת יהדות וחסידות באמצעות סרטונים, שואף לקחת את כל היופי והחן שיש בתורה ולהוציא אותו החוצה", מסביר דורון. "סנגורם של ישראל, רבי לוי־יצחק מברדיטשוב, לימד פעם זכות על עם ישראל: 'ריבונו של עולם', הוא אמר, 'אם היית שם את כל התאוות בספר ואת התורה שם בחוץ – אז בסדר. אבל את כל התאוות שמת בחוץ – ואת התורה שמת בספר, אז אל תבוא אלינו בטענות…'. מתוך אותה הבנה יצאנו לשליחות הזאת. כולם זועקים על האינטרנט שמקלקל את הנוער. יש לנו נוער מדהים וקדוש, אבל הוא פשוט צריך יותר את עניין הראייה, כי זה עניינו של הדור, ואם אין את זה מספיק בצד הקדושה – הוא הולך ומחפש דברים בצד ההופכי. החלום שלנו הוא להפיק סרטונים על כל חלק בתורה: חומש והלכה, רמב"ם וחסידות", הוא מתלהב. "התורה מציעה לנו כל־כך הרבה יצירתיות והתחדשות. כל מה שחסר זה כסף. כיסופים יש לנו בשפע".

אהבת את המאמר? שתפו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך

מצאתם טעות בכתבה?

נשמח שתדווחו לנו וככה נוכל לתקן...

דילוג לתוכן