ב קצה חדר זעיר ליד בית הרב קוק בירושלים, נמצא הפתח לנשמה. עבודת חייו של "אמן התהלים", משה־צבי ברגר (84), הכוללת מאה וחמישים ציורים כמספר פרקי התהילים, דחוסה בין קירות הגלריה המפעימה. והקטנה. כל תמונה שואבת את הצופה לתוכה ויוצרת תחושה של עומק.
תהילים במולטי־קולור
סיפור ציור כל מזמורי התהילים מתחיל במקום אחד ונגמר במקום אחר. הוא מתחיל בקליניקה של רופא שיניים יהודי־חילוני עם תחביב לציור, דרך לימוד אמנות בפאריז. לאחר התוודעות לעולם החסידות והקבלה וקבלת ברכת הצלחה מהרבי מליובאוויטש, החל האומן לעבוד במשך שש עשרה (!) שנה על הפרויקט. ברגר קבע סדר־יום תובעני למדי, יקיצה בהנץ החמה, לימוד נגלה ונסתר במשך שעות, ורק לאחר הכנה מרובה טבילת המכחול בצבע.
ציורי התהילים של ברגר אינם אקראיים, אלא מחושבים היטב לפי עניינם הפנימי של המזמורים. ברגר השתמש בצבעי הקשת בלבד, ועל־פי תורת הסוד המקשרת כל צבע לספירה מיוחדת כמבואר בתיקוני הזוהר, בחר בצבעים המתאימים לציור. שילוב של אלמנטים יהודיים פשוטים כמו אותיות אלף־בית ודוגמת המקדש, יחד עם סגולת המזמור כמו גאולה או נקמה המתורגמת לצורות ולצבעים, הביאה לעולם מחזה שמדבר ישירות לנשמה של כל יהודי שהרהר בספר התהילים.
על שמם של מזמורי התהילים נקרא דוד המלך "נעים זמירות ישראל". המבנה הסימטרי וההרמוני מתרגם את המזמורים למראה נעים לעין ויוצר כמו מנגינה רגועה לנפש. לדברי ברגר, הציורים מסודרים במוזיאון בדרך שתוביל את האדם לרוגע ומנוחה נפשית. כפי שכתב רבי צדוק הכהן מלובלין על תהלים: "אשרי האיש הלומד תהילים, שהרי בקש דוד שאמירת תהילים תועיל להציל מדמיוני היצר. וכך פירשו בכתוב (תהילים קיט, פ) 'יהי לבי תמים בחוקיך'. אמר דוד, ריבון העולם, כשאני עוסק בחוקיך לא יהיה רשות ליצר הרע להציץ בי, שנאמר (תהילים ו, יא) 'הורני ה' דרכך אהלך באמתך' (צדקת הצדיק אות רח)".
אוצרת התערוכה מספרת כי יש אנשים שפוקדים את הגלריה באופן קבוע ושואבים כוחות רוחניים מהתבוננות בציורים; מתבודדים במשך שעות בין כתלי החדרים, מעין מדיטציה שמכניסה משמעות לעבודה היומית של תפילה ולימוד תורה. ברגר עצמו ניסה להסביר את עוצמת הציורים שלו: "האמנות הזו שונה, מפני שהיא מייצגת אמת. היא מייצגת את התכנים של מזמורי התהילים ואת הקשר שבין האדם האומר אותם ובין הקדוש ברוך הוא".
איך נשמע "נבל וכינור"?
קריאת התהילים נחשבת לדבר יסודי אצל ראשי החסידות. בספר "השתפכות הנפש" הפליג בשבח אומרי התהילים, וכתב בשם רבי נחמן כי "אמירת תהילים מעלה גדולה כאלו אמרם דוד המלך עליו השלום בעצמו" (שם, אות כז). הסיבה לכך, לפי רבי נחמן, היא בגלל ש"הרוח הקודש מונח בתוך התיבות. וכשאומר המזמורי תהילים הוא מעורר ברוח פיו את הרוח הקודש, עד שנחשב כאלו אמרם דוד המלך, עליו השלום, בעצמו".
כוח התהילים הוא בסוד הניגון שלהם, שלפי רבי נחמן יכול לקרב אפילו את היהודי הרחוק ביותר ישירות לריבונו של עולם. כי "על־ידי ניגון שמנגן וכוונתו לשמים נתעורר לה' יתברך ומזכיר את עצמו היכן הוא בעולם, כי על־ידי נגינה עקר התחברות … כן על־ידי אמירת תהילים שכלול מכל העשרה מיני נגינה בודאי יכולים להידבק ולהתחבר לה' יתברך מכל מקום שהוא" (שם, צט).
מנהג ידוע הוא אמירת תהילים מחולק לפי ימי החודש. הרבי הריי"צ מליובאוויטש פעל רבות לביסוס ופרסום התקנה הזאת ובין היתר כותב:
"…שמעו חסידים וכל בני ישראל המקווים למשיח, בכל בתי הכנסת החסידיים יאמרו בכל יום אחרי תפילת שחרית – כולל גם בשבת – שיעור תהילים כפי שנחלק לימי החודש, במנין ולאחרי האמירה לומר קדיש.
מצד אהבת ישראל וטובת ישראל אני מבקש את האמור, והשי"ת יעזור להם בשנה מאושרת ברוחניות וגשמיות ונזכה לגאולה שלימה על ידי משיח, אמן"
יש מי שלקח את התהילים צעד אחד קדימה וביקש להחזיר אותם ממש למקור – לניגון המקורי של דוד המלך ולשירת הלווים. יעקב לב־שמח, מוזיקאי ובונה כלים, הוא אחד מהם. לב־שמח הוא מבוני הכלים הותיקים והידועים בעולם המוזיקה. הוא ניגן ובנה כלים עתיקים לאמנים רבים וביניהם אהוד בנאי ושלמה בר. המופלא שבעבודותיו הוא פרויקט "כינור דוד האמיתי", אותו הוא משחזר לפי מחקריו וידיעותיו הרבות. מבנה הכינור שונה לחלוטין מהכינור המוכר לנו. הכינור המודרני עשוי מעשרה חלקים שונים, בעוד "כינור דוד" בנוי משלושה בלבד. הצליל המתקבל הוא עמוק, בשל תיבת התהודה העשויה מקשה אחת ולא מקוטעת. המבנה הייחודי דורש מיומנות של נגנים מקצועיים בכדי "שיפיקו ממנו צלילי קודש עילאיים", לדבריו של לב־שמח. עם זאת הוא מדגיש, "כינור דוד" הוא לא למכירה או לירושה, אלא הוא "הקדש" לבית־המקדש כשיבנה. מלבד כינור, ארכיאולוגים וחוקרים בני זמננו מנסים למצוא את כלי הנגינה המוזכרים בתהילים וביניהם: השמינית בת שמונת המיתרים והנבל בן עשרת המיתרים. אחד מהמוזיקולוגים (חוקרי מוזיקה) הסביר, כי הקושי בזיהוי הכלים נובע מהמבנה המוזיקלי החריג של כלים אלו, מבנה שהוא "מעל הטבע המוזיקלי".
להשקיע במזמורים במקום בדולרים
כדי להקים הזנק (סטארט־אפ) צריך שני דברים: רעיון ומשקיעים. במקום לעבור מדלת לדלת ולגייס משקיעים קמו אתרי ההשקעה החברתיים. בעל ההזנק מפרסם את הרעיון שלו, וגולשים שאהבו יכולים לתת כל סכום שירצו כדי לראות את המיזם מתגשם.
על בסיס הרעיון הזה קמו אתרי קריאת התהלים. סטארט־אפ יכול ליפול, אבל רבי אלימלך מליז'נסק אמר שתהילים "יכולין לפעול על־ידם הכל ואין שטן ואין פגע רע" (נועם אלימלך, ליקוטי שושנה). אחד מהאתרים הוא SocialTehilim.org ("תהילים חברתי"), שהוקם ע"י שליח חב"ד והרב הראשי לקפריסין, הרב אריה־זאב רסקין. על־מנת לאחד את כל הקרובים והחברים לקריאת תהילים משותפת על אימו ע"ה, יזם את הקמת האתר, בהשראן של הרשתות החברתיות.
האתר מציע ממשק גם באנגלית וגם בעברית. כל אחד יכול לפתוח "קריאה", לתאר את המקרה עבורו הוא רוצה לקרוא תהילים, ולשגר אותה לחלל האינטרנט. עכשיו נשאר רק לחכות ל"משקיעים". כל קריאה שנפתחת מקבלת כתובת מיוחדת שאפשר לשתף עם משפחה וחברים. הגולשים שנכנסים לאתר רואים את הקריאות האחרונות. עבור כל קריאה יש סטטוס – כמה פרקים נקראו וכמה פרקים נשארו כדי לגמור את כל ספר תהילים. הקורא יכול לבחור כרצונו: אם זה שם של פצוע מהחדשות, או קריאה שנשארו רק שלושה פרקים כדי לסיים את הספר. לחיצה תפתח את הפרק הבא לקריאה. הגולש קורא, מסמן שסיים, ואף יכול לבחור פרק מסוים ובכך לקדם את הקריאה. אבל זה לא נגמר כאן. האתר מציע לקורא קבלה טובה לעתיד עבור אותה "קריאה" מתוך רשימה קלה וברורה. ההשקעה היא לא רק בתהלים אלא גם במצוות.
השימוש באתר הוא חינמי ולא דורש הרשמה. כך במבצע "צוק איתן", נפתחו קריאות רבות לטובת החיילים בשטח. "ספר התהילים תמיד היה שם בשבילנו", מסביר הרב רסקין, "בעיתות צרה – מלחמות, מגפות וימים קשים חס ושלום, תמיד היה על מה להשען". מוטי, אחיינו, מתחזק את האתר באופן שוטף: "האתר רק שנה באוויר וכבר בזכותו מעל עשרים אלף פרקי תהילים 'הושקעו' על־ידי יהודים מכל העולם – ישראל, ארה"ב, צרפת, ברזיל, קנדה, רוסיה, גרמניה ועוד" .
הרב רסקין מסביר: "דוד המלך עליו השלום העניק לעם ישראל מתנה נפלאה – את ספר התהילים. פרקי התהילים מבטאים מצבים שונים בחייו של דוד המלך. יש בהם ביטויי רגש רבים המהווים כלי ביטוי לדורות, לכל אחד ואחת מאתנו לכל מצב שהוא". כמו חברות ההזנק, כבר אין צורך להתרוצץ עם חוברת מחולקת אחרי התפילה, אלא רק לשלוח קישור במייל או בטלפון, והקוראים מרגישים סיפוק וגאווה כשהם רואים שהם חלק ממשהו גדול יותר, חלק מתוך ספר תהילים שלם.
ומה הלאה? מייסדי האתר ממשיכים בפיתוח אפליקציה שתעלה בקרוב לחנויות. "החזון הוא לרתום את כל הטכנולוגיה לעניין הזה", אומר מוטי, "ואנחנו מקווים שבזכות התפילות רשימת החולים באתר תלך ותצטמצם". פעילי האתר רואים בו התגשמות דברי הרבי הריי"צ: "אילו ידעתם כוחם של פסוקי תהילים ופעולתם בשמי רום, הייתם אומרים אותם בכל עת. תדעו שמזמורי תהילים שוברים כל המחיצות ועולים בעילוי אחר עילוי בלי שום הפרעה, ומשתטחים לפי אדון עולמים ופועלים פעולתם בחסד וברחמים".